STUDIU Dieta îți poate influența major vârsta biologică
Un nou studiu schimbă percepțiile despre vârstă. Se spune că vârsta este doar un număr, dar cercetările recente sugerează că lucrurile nu stau chiar așa.
Indiferent de câte aniversări ai sărbătorit, starea ta de sănătate ar putea depinde mai mult de rezistența și de vitalitatea celulelor tale decât de vârsta din buletin. Acesta este conceptul cunoscut sub numele de vârstă biologică sau epigenetică.
Ce este vârsta biologică?
„Vârsta cronologică este cea pe care ne-o arată calendarul‟, explică Elissa Epel, doctor în științe și profesor la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea din California, San Francisco, pentru goodmorningamerica.com. Pe de altă parte, vârsta biologică merge dincolo de simplele cifre și oferă indicii despre cât de bine rezistă sănătatea ta în fața trecerii timpului.
Oamenii de știință analizează de obicei un proces numit metilare ADN, care presupune modificări chimice ale expresiei genelor, fără a schimba secvența genetică în sine. Aceste modificări influențează funcționarea celulelor și, implicit, vârsta biologică.
Factorii genetici se împletesc cu cei de mediu, cum ar fi poluanții și toxinele, dar și cu obiceiurile de viață, precum dieta și exercițiile fizice. Toate acestea influențează modul în care se produce metilarea ADN-ului și, astfel, felul în care celulele noastre îmbătrânesc. Concluzia este că tot ce faci poate avea un impact la nivel celular, ceea ce ar putea influența riscul de boli și chiar durata vieții.
Citește și: Creierul tău are o altă vârstă decât cea biologică? Iată cum îți dai seama!
Testarea vârstei biologice
Pentru a măsura vârsta biologică, cercetătorii folosesc instrumente avansate cunoscute sub numele de „ceasuri epigenetice‟. Acestea au fost dezvoltate în urmă cu puțin peste un deceniu de Steve Horvath, cercetător la UCLA, și funcționează prin analiza unor mostre de sânge, piele sau salivă pentru a detecta anumite modele de metilare ADN. Aceste modele sunt apoi comparate cu vârsta cronologică și cu o bază de date care conține informații despre alte persoane.
Studiile au arătat că țesuturile sănătoase aflate lângă o tumoare de cancer de sân, de exemplu, pot fi cu până la 12 ani mai „bătrâne‟ decât restul corpului. „Nu ne putem schimba genele, dar putem influența cât de mult sunt activate sau dezactivate‟, spune Epel, adăugând că modelele de metilare se schimbă dramatic odată cu vârsta.
Deși aceste „ceasuri epigenetice‟ au fost folosite în principal în laboratoare, acum există câteva disponibile și pentru consumatori, cu prețuri relative accesibile. Testele pentru consumatori pot oferi indicii despre schimbările de stil de viață care ar putea încetini îmbătrânirea biologică, deși experții încă evaluează cât de precise și utile sunt aceste teste.
Poți da timpul înapoi?
Epel și echipa sa au desco‟perit recent că femeile care urmează o dietă bogată în nutrienți sănătoși, cum ar fi folatul și magneziul, prezintă semne de vârstă biologică mai tânără. În schimb, femeile care consumă mai multe zaharuri adăugate au o vârstă biologică mai înaintată. Aceste descoperiri au fost independente de dieta generală, adică mai mult zahăr a însemnat o îmbătrânire biologică accelerată, chiar dacă dieta generală era una sănătoasă. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă în ansamblu a fost asociată cu o îmbătrânire celulară mai lentă, chiar și în cazul celor care consumau zaharuri adăugate.
Un alt studiu a analizat impactul dietei într-un studiu de opt săptămâni realizat pe gemeni, unde unul dintre ei a urmat o dietă vegană, iar celălalt a continuat să consume carne. Tânărul „vegan‟ a avut markeri de vârstă mai scăzuți în diferite sisteme ale corpului comparativ cu geamănul său carnivor și, mai impresionant, a înregistrat o scădere a vârstei biologice pe mai multe ceasuri epigenetice.
Vezi și: Care este vârsta ta reală? Îţi dezvăluie calculatorul vârstei biologice
„Sănătatea noastră nu este bătută în cuie; se schimbă tot timpul. Așadar, în spațiul nostru individual, avem puterea de a influența sănătatea epigenetică prin comportamentele pe care le alegem‟, explică Dorothy Chiu, doctor în științe și cercetător postdoctoral la Osher Center for Integrative Health din cadrul UCSF.
Obiceiurile zilnice îți pot influența sănătatea până la nivel celular. Orice pas, oricât de mic, spre menținerea sănătății poate aduce beneficii reale. Deși testarea vârstei biologice poate oferi unele informații despre modul în care îmbătrânești, cel mai bun mod de a rămâne sănătoasă este să fii la curent cu analizele și să urmezi recomandările bazate pe dovezi de la medicul tău.
@shutterstock
Editor: Raluca Toma