Studiul care dezvăluie vârsta optimă pentru a fi singur. De ce este benefică o perioadă de singurătate?
Timpul petrecut singur este benefic pentru evoluția personală. Rezultatele unui studiu au arătat că singurătatea de la o anumită vârstă ajută la gestionarea unei viitoare căsnicii.
O perioadă de singurătate, implicit lipsa unei relații de cuplu, poate fi plină de învățături personale, cel puțin asta consideră cercetătorii. Potrivit științei, este necesar ca înainte să te implici într-o relație serioasă să petreci timp cu tine însuți. Iată de ce!
Datele studiului
O echipă de cercetători de la Institutul Demografic Interdisciplinar din Țările de Jos a analizat datele unui experiment nemțesc, început în 1984 și până în prezent. Studiul a analizat 1000 de indivizi, respectiv: 190 de femei și 150 de bărbați care au rămas singuri după ce au părăsit casa părintească, 400 de femei și 262 de bărbați care au intrat imediat în relații de cuplu.
Astfel, s-a descoperit că femeile care și-au făcut imediat relații au experimentat o scădere a satisfacției de viață după o despărțire. Pentru femeile singure, nivelul de satisfacție a scăzut, de asemenea, dar acestea au revenit rapid la starea anterioară după despărțire.
Citește și acest articol: Înghețata preferată îți prezice compatibilitatea în cuplu
Bărbații care au intrat imediat în relații au fost nemulțumiți imediat după o despărțire și au prezentat o creștere a nivelului de satisfacție a vieții în descurs de un an. Pe de altă parte, cei care au ales să rămână singuri au experimentat consecințe minime după o despărțire.
La ce vârstă este bine să rămâi singur?
În urma analizei, s-a concluzionat că persoanele care se implică imediat după ce părăsesc casa părintească în relații de cuplu nu sunt la fel de pregătite să facă față unei dezamăgiri amoroase, comparativ cu cele care decid să rămână singure. Astfel, tinerii solitari au timp să își dezvolte abilitățile de viață, să își îmbunătățească resursele și conexiunile sociale, ceea ce îi ajută să își aleagă parteneri de viață potriviți lor și implicit să gestioneze mai bine viitoarele relații de cuplu.
Potrivit cercetătorilor, perioada optimă a vieții pentru a fi singur și nu într-o relație de cuplu este între 20 și 25 de ani.
Vezi și acest articol: De ce divorțează oamenii mai des, potrivit unui expert
Persoanele care se căsătoresc la o vârstă mai fragedă tind să-și idealizeze relațiile de cuplu și să creadă că acestea vor dura pentru totdeauna. În schimb, tinerii solitari nu fac astfel de presupuneri și suferă mai puțin dacă se confruntă cu eșecuri.
Autorul principal al studiului, Dr. Lonneke Van der Berg, spune că mai există un aspect important de menționat. Respectiv, cu cât cuplul se căsătorește mai devreme în viață, cu atât este mai puțin experimentat în gestionarea crizelor care inevitabil apar într-o căsnicie. Femeile tinere tind să se bazeze mai mult pe resursele financiare ale partenerului de viață, în timp ce bărbații tineri sunt înclinați să împartă treburile casnice cu soțiile.
Sursă foto: Shutterstock