Care este vârsta ta reală? Îţi dezvăluie calculatorul vârstei biologice

Ne concentrăm mult pe vârsta noastră cronologică în privinţa sănătăţii noastre, ca și cum ar fi cel mai bun indicator. Fiecare persoană este diferită, fiecare organism răspunde diferit la îmbătrânire, în funcție de o serie de factori care au mult mai mult de-a face cu stilul de viaţă.

image

Odată cu înaintarea în vârsta cronologică, s-ar putea să începi să te gândeşti mai mult la sănătate şi la ceea ce te-ar ajuta să rămâi în formă. Pe de altă parte, alt tip de vârstă îți poate oferi un ghid mai bun despre cât de bine te descurci, aceea biologică. În plus, are legătură cu modul în care arăți, dar şi cu tot ceea ce se petrece în interiorul corpului tău. Vârsta biologică te ajută să înțelegi cât de sănătos ești, dar şi ce schimbări trebuie să faci.

Vârsta biologică este influențată de stilul tău de viață, de câtă mişcare faci, cum mănânci şi dacă dormi suficient. Dieta joacă un rol important, aportul de vitamine, minerale, dar și de lichide. Programul de somn influenţează vârsta biologică. Fiecare are o oră potrivită pentru a se trezi și pentru a merge la culcare în fiecare zi, dar, de obicei, șapte-opt ore de somn sunt suficient.

Calculează-ţi vârstă biologică!

Folosește acest calculator al vârstei biologice propus de Womanandhome, pentru a afla dacă stilul tău de viață are nevoie de o revizuire. Începe cu vârsta reală, apoi răspundeți la următoarele întrebări, adunând sau scăzând ani în funcție de răspunsuri.

Care este greutatea ta?

Sufăr de obezitate (+2 ani)

Sunt supraponderală (+1 an)

Sunt slab și în intervalul de greutate potrivit pentru înălțimea mea (-2 ani)

Sunt subponderal (+1 an)

Indicele de masă corporală este o modalitate de a măsura cât de mult ar trebui să cântărești, dar nu ia în calcul factori precum masa musculară, care cântărește mai mult decât grăsimea.

Faci mişcare?

Cel puțin două ore şi jumătate de exerciții aerobice în fiecare săptămână (-2 ani)

Nu fac prea multe exerciții fizice, dar încerc să merg pe jos cât de mult pot și să fac puţin yoga sau Pilates pentru începători uneori (nici o schimbare)

Fac puţină mişcare (+2 ani)

Mişcarea este importantă pentru inima și plămâni, te ajută să fii într-o formă fizică bună, scade nivelul de stres. Este recomandat să faci aproximativ 30 de minute de mişcare în cinci zile pe săptămână.

Cum este dieta ta?

Echilibrată, bazată pe fructe și legume, pește gras, carne slabă, puțin zahăr (-2 ani)

Încerc să mănânc sănătos, dar dieta mea include şi dulciuri, carne grasă, fast-food când sunt stresat sau ocupat (+1 an)

Dieta mea nu este tocmai sănătoasă. Mi-e greu să renunţ la dulciuri, produse de patiserie și fast-food (+2 ani)

Vârsta biologică depinde de o dietă echilibrată care oferă toate elementele nutritive de care ai nevoie pentru menţinerea sănătăţii. Proteinele îţi susţin şi refac musculatura şi prelungesc senzaţia de saţietate, ceea ce previne îngrăşarea.

Cât de mult petreci aşezat zilnic?

Sunt sedentar în cea mai mare parte a timpului și stau la birou cel puțin opt ore pe zi (+2 ani)

Stau aşezat o mare parte a zilei, dar mă ridic în fiecare oră (fără schimbare)

Sunt activ şi nu am un loc de muncă sedentar (-2 ani)

Cercetările oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din California, SUA, au descoperit că femeile sedentare au capetele cromozomilor (telomeri) mai scurte, factor asociat cu îmbătrânirea prematură. Studiul a mai arătat şi că lipsa de activitate fizică timp de opt-zece ore pe zi te poate îmbătrâni cu până la opt ani. De aceea, experţii recomandă ca adulții să întrerupă perioadele de lucru la birou cu o activitate ușoară (plimbare, yoga, întinderi).

Fumezi?

Nu, nu am fumat niciodată (-2 ani)

În prezent nu, dar am fumat în trecut (nicio schimbare)

Obişnuiesc să fumez (+2 ani)

Şi fumatul este colegat cu o vârstă biologică mai mare decât cea cronolgică, pentru că sporeşte riscul de cancer, de îmbătrânire a pielii, boli de inimă și oase.

Te-ar mai putea interesa: Faci asta zilnic fără să ştii că îţi ia ani din viaţă

Ai un program de somn?

Dorm șapte-opt ore în cele mai multe nopți și mă trezesc odihnit. (-2 ani)

Mă odihnesc mai puțin de șase ore. (+2 ani)

Obişnuiesc să dorm mai mult de opt ore, iar în weekend chiar mai mult de atât. (+2 ani)

Dacă te odihneşti bine, corpul eliberează substanțe care susţin buna funcţionare a sistemului imunitar.

Eşti stresat în mod constant?

Mă confrunt cu stresul, dar reuşesc să mă şi relaxez (nicio schimbare)

Nu, deși am parte de ceva stres pe termen scurt la locul de muncă din când în când (-1 an)

Da. Mă copleşeşte şi-mi afectează starea de spirit (+2 ani)

Stresul poate stimula sistemul imunitar, dar, dacă se prelungeşte pe termen lung, conduce la epuizare, inflamaţii, scăderea imunităţii. Mai mult, stresul alimentează apariţia unor obiceiuri nesănătoase care favorizează mai multe probleme de sănătate.

Vezi şi: Ştii ce coafuri te fac să arăţi ca o „babă‟? Taie 20 de ani cu aceste stiluri de păr!

Ce arată rezultatul obţinut?

Dacă vârsta cronologică este aceeaşi cu cea biologică, atunci nu este nevoie să faci multe schimbări de stil de viaţă. Ar fi ideal să ai o vârstă biologică mai mică decât cea reală, deoarece aceasta indică un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, dacă vârsta este mai mare decât cea cronologică, ai nevoie de o mai mare grijă la factorii care te îmbătrânesc şi-ţi pun în pericol sănătatea. Renunţă la fumat, dulciuri, relaxează-te mai mult pentru a scăpa de stresul prelungit, găseşte puţin timp pentru mişcare.

FOTO: Shutterstock