Studiu. Singurătatea are forma literei „U‟. Ce înseamnă asta?
Rezultatele unui studiu au arătat că singurătatea urmează la vârsta adultă un model în forma literei „U‟. Iată cum explică oamenii de știință acest fenomen!
Cercetarea, publicată în revista „Psychological Science‟, s-a bazat pe datele ale unor locuitori din Marea Britanie, Germania, Suedia, Țările de Jos, Australia și Israel, obținute înainte de începerea pandemiei de COVID-19.
Citește și acest articol: Studiul care dezvăluie vârsta optimă pentru a fi singur. De ce este benefică o perioadă de singurătate?
În urma analizelor, s-a descoperit că adulții tind să devină mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc. Studiul a constatat că singurătatea formează la vârsta adultă un model în forma literei U, fiind mai pronunțată la adulții mai tineri și cea mai scăzută la vârsta mijlocie, când oamenii sunt preocupați de obținerea banilor și întreținerea familiei. După această perioadă a vieții, vârstnicii se simt foarte singuri când își pierd partenerii și încep să se confrunte cu probleme de sănătate.
Femeile resimt cel mai mult singurătatea
Dintre oamenii studiați, care au experimentat singurătatea persistentă, cei mai mulți au fost de sex feminin - cu venituri mici, divorțate sau văduve. De asemenea, multe dintre femeile singure erau fumătoate și prezentau o stare de sănătate cognitivă, fizică sau mentală slabă.
Vezi și acest articol: Ai mulți prieteni și totuși te simți sigur? Iată care sunt explicațiile!
„Singurătatea este în strânsă legătură cu starea proastă de sănătate‟
Eileen Graham, unul dintre cercetători și totodată profesor asociat de științe medicale sociale la Universitatea Northwestern din SUA a declarat:
„Surprinzător a fost să constatăm cât de multe persoane cu vârste adulte sunt singure. Există o mulțime de dovezi care arată că singurătatea este în strânsă legătură cu o stare de sănătate proastă, așa că am vrut să înțelegem mai bine cine este singur și de ce oamenii devin mai singuri pe măsură ce îmbătrânesc.‟ De altfel, expertul a punctat că lipsa conexiunii umane reprezintă un factor de risc pentru decesul prematur, socializarea fiind un factor extrem de important pentru sănătate și longevitate!
Sursă foto: Shutterstock