Trifoiul roşu, remediu naturist? Uite pentru ce afecţiuni îl recomandă experţii!
Numit şi Trifolium pratense, trifoiul roşu s-a dovedit util în mai multe afecțiuni. În cele ce urmează îţi prezentăm şi posibilele efecte secundare și contraindicaţiile preparatelor cu trifoi roşu.
S-a descoperit că trifoiul roșu este folosit pentru a calma bufeurile cauzate de menopauză, dar şi în osteoporoză, artrită și afecțiunile pielii. Preparatele cu trifoi ar trebui luate la recomandarea unui fitoterapeut sau după obţinerea acordului medicului de familie ori specialist, mai ales dacă urmezi un tratament pentru o afecţiune cronică.
Trifoiul roșu conține izoflavone, ca formononetina și genisteina, iar prin acţiunea acestor substanţe poate influenţa nivelul de estrogen. Din acest motiv, izoflavonele sunt numite și fitoestrogeni. Planta a fost folosită în medicina tradițională. Există studii care au arătat că trifoiul roșu poate ajuta la îmbunătățirea sănătății părului și a pielii. De asemenea, s-a observat că poate fi utilizat în cazul unor probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
Ameliorează simptomele menopauzei
Trifoiul roșu este o plantă care a fost folosită în medicina tradițională pentru a trata o varietate de probleme de sănătate, inclusiv bufeurile, osteoporoza, artrita și bolile de piele și păr. Potrivit unor studii, consumul zilnic a 40-80 mg de trifoi roșu poate ajuta la reducerea bufeurilor provocate de menopauză.
Susţine sănătatea oaselor
Un studiu efectuat pe persoane de sex feminin care erau la menopauză, extractul de trifoi roșu a influenţat în mod pozitiv sănătatea oaselor. Densitatea minerală osoasă a scăzut doar la acelea care au luat un placebo. Deși acest studiu arată promițător, sunt încă necesare studii ample și pe termen lung.
Reduce nivelul de trigliceride
Despre trifoiul roșu se cunoaşte că are în compoziţie izoflavone. În urma unei serii de mai multe studii, s-a aflat că izoflavonele au scăzut ușor nivelurile de trigliceride în comparație cu placebo. Izoflavonelele nu au părut să aibă un efect semnificativ asupra lipoproteinelor cu densitate scăzută (colesterolul rău), lipoproteinelor cu densitate mare (colesterolul bun) sau colesterolului total, de aceea sunt necesare studii suplimentare.
Ce efecte secundare frecvente are
Potrivit unor studii realizat cu ajutorul unor femei aflate la menopauză, preparatele cu trifoi roşu nu le-au dat efecte secundare atunci când extractul a fost folosit pentru sănătatea oaselor. Cu toate acestea, s-a observat că, atunci când au fost utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol, au apărut efecte secundare provocate de izoflavone precum dureri de cap sau de stomac şi balonare.
Te-ar mai putea interesa: La ce ajută ceaiul de trifoi roşu
Cine ar trebui să evite preparatele cu trifoi roşu
Persoanele diagnosticate cu cancer de sân
În cazul unor forme de cancer de sân, terapia hormonală este utilizată după o intervenție chirurgicală, pentru a preveni reapariția bolii. Cum trifoiul roșu poate interfera cu terapia hormonală, ar fi bine să nu fie folosite remedii care îl coţin.
Info
Există puține informații despre efectele și siguranța trifoiului roșu la copii
Femeile însărcinate sau care alăptează
Trifoiul roșu ar trebui ocolit în timpul sarcinii sau alăptării. Discută cu un fitoterapeut sau cu medicul despre beneficiile și riscurile leacurilor cu trifoi.
Atenţie!
Dacă urmezi tratament cu anticoagulante, terapii hormonale pentru anumite forme de cancer, ai artrită reumatoidă sau psoriazis, evită să iei remedii naturiste cu trifoi roşu
FOTO: Pixabay