Apa de ceapă în răceală şi gripă, remediu popular printre tiktokeri. Cât de sigur e leacul?

Unii tiktokeri susțin că apa de ceapă este un remediu natural pentru răceală și gripă. Adevărul e că atunci când te confrunţi cu simptomele chinuitoare ale unei boli provocate de un virus respirator ai face orice pentru a te simți mai bine. Totuşi, unele leacuri pot crea probleme de sănătate mai grave, mai ales dacă se face exces.

image

Dacă te întrebi ce este apa de ceapă şi cum se obţine, afli rapid de pe TikTok. Un videoclip popular este cel al utilizatoarei Poshmamma2, care dezvăluie exact cum se procedează. Ea sugerează să se folosească doar ceapă roșie. „Cu cât o tai mai mărunt, cu atât va fi mai eficientă”, a explicat Poshmamma2.

Ceapa tocată se pune într-un pahar cu apa. Paharul este acoperit și lăsat peste noapte, la infuzat între 10 şi 12 ore. După aceea, se strecoară şi se bea. Unii fac apă de ceapă prin fierberea cepei în apă. O altă utilizatoare, cayleyx0, a spus că a făcut apă de ceapă și a băut-o timp de două zile la rând când a avut un virus respirator. „Sincer a funcționat atât de bine”, a scris ea. Dacă vrei să încerci şi tu, vezi cui îi este contraindicat să bea apă de ceapă!

Apa de ceapă poate ameliora simptomele răcelii și gripei?

Ceapa este bogată în elemente nutritive şi antioxidanți puternici, precum vitamina C și quercetina, vitaminele din complexul B și potasiul. Cercetările asupra quercetinei au arătat că poate susţine imunitatea şi ajuta organismul să reducă inflamația şi să inhibe dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, ceapa este asociată cu o scădere a colesterolului și a tensiunii arteriale. Studiile științifice susțin că apa de ceapă combate tusea sau congestia nazală.

Pe de altă parte, William Schaffner, medic specialist în boli infecțioase și profesor la Școala de Medicină a Universității Vanderbilt, SUA, este de părere că se exagerează efectele apei de ceapă. „Cel mai bun lucru pe care îl poate face apa de ceapă este că te hidrateze, un avantaj când te confrunţi cu o boală respiratorie. Orice îţi menține aportul de lichide te va ajuta dacă eşti răcit. Bea multe lichide pentru a-ţi menţine mucoasele umede și pentru a spori eliminarea mucusului, scăzând riscul de congestie nazală‟, a afirmat el.

Vezi și: Nu exagera cu acest supliment la răceală! Uite ce efecte secundare are!

Beneficiile apei de ceapă sunt menţionate şi de Jessica Cording, nutriționist. Ea susţine că vei obține mai multe fibre și antioxidanți cu ajutorul apei de ceapă. Cu toate acestea, ea atrage atenţia că nu există date care să arate că ceapa sau apa de ceapă te pot ajuta să scapi de o boală respiratorie precum răceala, gripa sau covid-19.

Cine ar trebui să evite ceapa şi apa de ceapă?

Nutriţionista Cording susţine că nu te poate afecta consumul de apă de ceapă. La urma urmei, este aproape ca și cum ai mânca supă de ceapă, fără a avea toate celelalte ingrediente.

„Nu cred că va face rău nimănui, cu excepția cazului în care ești alergic la ceapă”, a spus ea. Totuşi, ceapa este foarte acidă. De aceea, nutriţionista îi atenţionează pe cei care vor să încerce leacul: „Dacă eşti predispus la arsuri la stomac sau suferi de o afecţiune gastrică, există riscul de disconfort stomacal. Unii nu digeră prea bine ceapa şi pot avea pare de balonare, flatulenţă și chiar crampe abdominale‟.

Te-ar mai putea interesa: Tusea încă persistă, deși răceala a trecut? Boli care se manifestă astfel

Cele mai bune remedii în caz de răceală sau gripă

Atunci când te confrunţi cu o boală respiratorie de sezon, cel mai important lucru este să te hidratezi. Ai grijă să bei mai multă apă, suc de fructe proaspăt, ceaiuri, supe, dar mai puţine băuturi care conţin cofeină sau alcool, pentru că te deshidratează.  Dacă aveți febră și dureri musculare sau de cap, poţi lua o doză de acetaminofen sau ibuprofen. Un duş cald te ajută să respiri mai uşor.  

FOTO: Shutterstock