O cercetătoare a aflat cum să cureți ceapă fără să plângi. Pune în aplicare cele mai simple metode!

19 martie 2024   Lifestyle

Te-ai săturat să te usture ochii și să lăcrimezi de fiecare dată când cureți ceapă? O cercetătoare a aflat ce trebuie să faci pentru a scăpa de acest disconfort în momentul în care gătești! 

Ceapa este un aliment sănătos, des întâlnit în preparatele culinare românești. Însă pe cât este de gustoasă, pe atât de greu poate fi de curățat, din cauza acizilor din compoziție, care irită corneea și ne fac să lăcrimăm. 

Citește și: Acest soi de ceapă luptă cu cancerul mamar și cel de colon, arată studiile clinic experimentale! 

În mediul online, în special pe TikTok, circulă mai multe filmulețe în care sunt prezentate diferite metode care ne-ar putea ajuta să curățăm ceapa, fără să ne usture ochii. Purtarea ochelarilor de soare ar fi una dintre ele, însă cine își dorește să stea cu aceste accesorii pe ochi în bucătărie?

Din fericire, cercetătoarea Abbey Thiel, gazda emisiunii de pe Youtube „Abbey the Food Scientist‟, a studiat problema și îți vine în ajutor cu trucuri ușor de pus în aplicare! 

Cum să cureți ceapă fără să lăcrimezi. Cele mai ușoare trucuri 

- Cea mai simplă metodă pe care o poți folosi este să pui ceapa înainte de curățare, cu 20 de minute, la congelator sau într-un bol cu apă și gheață. Răcirea îi modifică textura și inhibă acizii. 

- Inclusiv căldura ajută. Înainte de a o tăia, pune ceapa în cuptorul cu microunde! În funcție de dimensiunea alimentului, încălzirea ar trebui să dureze între 30 de secunde și câteva minute. Acest truc te ajută în situația în care nu ești interesat de textura alimentului, cum ar fi la pregătirea unei supe creme.  

Vezi și: Ceapa te ajută să scapi de răceală. Trucul inedit care îți va pune și sângele în mișcare 

- O altă metodă este să folosești un ventilator în timp ce toci ceapă. Astfel, aerul va ventila moleculele care intră în ochi, iar tu nu vei mai lăcrima. 

- Acizii neutralizează moleculele și vaporii care provoacă lăcrimare. Așadar, înainte să toci ceapă, pune câteva picături de suc de lămâie sau oțet pe aliment, fără să îți faci griji în privința modificării gustului! 

Sursă foto: Shutterstock. Sursă video: @TikTok  

Mai multe