Supă franțuzească de ceapă. Te îmbrăţişează cu arome incredibile în zilele de toamnă

Un clasic al bucătăriei franceze, supa de ceapă este realizată cu măiestrie din ceapă caramelizată. Servită cu brânză şi pâine prăjită, este bogată şi savuroasă, reconfortantă în zilele mai reci de toamnă care se apropie.

image

Această rețetă simplă te va convinge că supă clasică de ceapă franțuzească este un adevărat răsfăț pentru simțuri. Este şi un preparat care îţi va încălzi sufletul şi-ţi va încânta papilele gustative.

Există două componente esențiale ale unei bune supe de ceapă franțuzească. Primul este supa concentrată, care este obţinută în mod tradiţională din vită, dar poate fi şi din carne de pasăre.

Al doilea cel mai important element este caramelizarea corectă a cepei. Caramelizarea cantității de ceapă necesară în această rețetă va dura cel puțin 40 de minute. Caramelizarea este un proces chimic care are loc atunci când zaharurile din ceapă ating o anumită temperatură. Acest lucru se întâmplă doar după un timp lung de gătire. Adăugarea de puțin zahăr în plus poate ajuta. Cu cât este mai caramelizată, cu atât este mai închisă culoarea cepei și cu atât vei obține o aromă mai intensă.

Ingrediente pentru patru porţii

90 g unt nesărat 

1,5 kg ceapă 

120 ml lichior cherry 

1,8 l supă clară de pui 

2 crenguțe cimbru 

1 frunză de dafin 

5 ml oțet de mere 

1 baghetă 

1 cățel de usturoi 

450 g brânză Gruyère 

Mod de preparare

Topești untul într-o cratiță de aluminiu, apoi adaugi cepele tăiate fideluță. Amesteci constant, aproximativ opt minute, la foc mediu, până când se înmoaie ceapa. Dai focul mic, acoperi și lași ceapa să fiarbă una-două ore, până când capătă o nuanță caramel. Dacă începe să se prindă de vas, torni puțină apă. Asezonezi cu sare și piper, după gust.  

Când ceapa capătă nuanța dorită, torni lichiorul și lași să fiarbă aproximativ trei minute, până se evaporă alcoolul. Torni apoi supa de pui, adaugi cimbrul, frunza de dafin, dai focul la minim și mai lași să fiarbă 20 de minute. Torni oțetul și mai adaugi sare și piper dacă mai este nevoie. Scoți din supă cimbrul și frunza de dafin. 

Împarți supa în boluri ceramice și pui în ele două-trei felii de bachetă, unse cu cățelul de usturoi. Presari peste pâine un strat generos de brânza rasă și dai bolurile la cuptor la 180 °C, până se topește brânza.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg