Supă franțuzească de ceapă. Te îmbrăţişează cu arome incredibile în zilele de toamnă

Un clasic al bucătăriei franceze, supa de ceapă este realizată cu măiestrie din ceapă caramelizată. Servită cu brânză şi pâine prăjită, este bogată şi savuroasă, reconfortantă în zilele mai reci de toamnă care se apropie.

image

Această rețetă simplă te va convinge că supă clasică de ceapă franțuzească este un adevărat răsfăț pentru simțuri. Este şi un preparat care îţi va încălzi sufletul şi-ţi va încânta papilele gustative.

Există două componente esențiale ale unei bune supe de ceapă franțuzească. Primul este supa concentrată, care este obţinută în mod tradiţională din vită, dar poate fi şi din carne de pasăre.

Al doilea cel mai important element este caramelizarea corectă a cepei. Caramelizarea cantității de ceapă necesară în această rețetă va dura cel puțin 40 de minute. Caramelizarea este un proces chimic care are loc atunci când zaharurile din ceapă ating o anumită temperatură. Acest lucru se întâmplă doar după un timp lung de gătire. Adăugarea de puțin zahăr în plus poate ajuta. Cu cât este mai caramelizată, cu atât este mai închisă culoarea cepei și cu atât vei obține o aromă mai intensă.

Ingrediente pentru patru porţii

90 g unt nesărat 

1,5 kg ceapă 

120 ml lichior cherry 

1,8 l supă clară de pui 

2 crenguțe cimbru 

1 frunză de dafin 

5 ml oțet de mere 

1 baghetă 

1 cățel de usturoi 

450 g brânză Gruyère 

Mod de preparare

Topești untul într-o cratiță de aluminiu, apoi adaugi cepele tăiate fideluță. Amesteci constant, aproximativ opt minute, la foc mediu, până când se înmoaie ceapa. Dai focul mic, acoperi și lași ceapa să fiarbă una-două ore, până când capătă o nuanță caramel. Dacă începe să se prindă de vas, torni puțină apă. Asezonezi cu sare și piper, după gust.  

Când ceapa capătă nuanța dorită, torni lichiorul și lași să fiarbă aproximativ trei minute, până se evaporă alcoolul. Torni apoi supa de pui, adaugi cimbrul, frunza de dafin, dai focul la minim și mai lași să fiarbă 20 de minute. Torni oțetul și mai adaugi sare și piper dacă mai este nevoie. Scoți din supă cimbrul și frunza de dafin. 

Împarți supa în boluri ceramice și pui în ele două-trei felii de bachetă, unse cu cățelul de usturoi. Presari peste pâine un strat generos de brânza rasă și dai bolurile la cuptor la 180 °C, până se topește brânza.

FOTO: Shutterstock



Recente

ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg