Sucul de ceapă ţine colesterolul sub control
Organizaţia mondială a sănătăţii recomandă consumul de ceapă celor care suferă de ateroscleroză, una dintre cele mai periculoase boli pentru artere. Iată ce beneficii mai are consumul de ceapă!
Dintr-o ceapăde dimensiune medie obţii suc cât să umpli un păhărel de ţuică. Este normal să îţi dea o senzaţie de arsură atunci când îl bei. Dacă nu îţi place gustul,îl poţi dilua cu apă şi să adaugi puţină miere. Cel mai bine este să-l bei dimineaţa,pe stomacul gol,şi să nu mai mănânci nimic o oră. Sucul se poate obţine în storcătorul de fructe.
Are proprietăţi anticancer
Motivul pentru care lăcrimăm atunci când când tăiem ceapa,este pentru că are în componenţa sa sulf,care irită ochii. Sulful este compus din două flavonoide,cunoscute sub numele de antocianine şi quercitină,care au proprietăţi antiinflamatoare şi anticancerigene. Astfel,pe lângă că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase,ceapa ameliorează simptomele artritei reumatoide şi a aterosclerozei.
Îmbunătăţeşte digestia
Ceapa conţine inulină,un tip de fibre care ajută la dezvoltarea florei bacteriene bune în tractul digestiv. Astfel,alimentele vor fi mai repede digerate,nu vor mai fi blocate în intestine şi nu se va mai instala constipaţia.
Citeşte şi:Ce boli previi dacă mănânci ceapă roşie
Previne anemia
Cu un conţinut ridicar de fier,ceapa previne apariţia anemiei. Mai are în componenţa sa vitamine şi minerale,precum vitamina C,vitamina B6,crom,fosfor,megneziu,potasiu,acid folic şi calciu.
Echilibrează nivelul colesterolului
Deoarece conţine vitamina B,crom şi sulf,ceapacrudă nu trebuie lipsească din dieta celor care au colesterolul crescut. Efectele sunt vizibile mai ales în cazul celor care,pe lângă colesterol crescut,suferă şi de hipertensiune arterială şi au kilograme în plus.
Efecte secundare
Este recomandat să bei suc de ceapă cu moderaţie şi să faci pauză după 1-2 săptămâni,în caz contrar poate irita mucoasa intestinală.