Eşti un părinte toxic? Aceste 3 semne te trădează!
Relaţia dintre părinte şi copil poate deveni toxică, fără ca niciunul să-şi dea seama în mod conştient. Este greu de vorbit despre acest aspect și la fel de greu de acceptat atunci când observi că ai putea fi un părinte toxic, dar odată ce ai înţeles cum stau lucrurile, poţi începe să faci schimbări.
Modul diferit de a fi şi cel de a gândi ale generaţiilor duce la apariţia multor probleme de relaţionare. Când ai crescut înțelegând lucrurile într-un fel complet diferit de generația copilului tău, este posibil să fii surprins de acuzațiile de toxicitate.
Sunt trăsături care pot descrie un părinte toxic, iar unele dintre ele pot părea exagerate. Când ajungi la concluzia că eşti un părinte toxic, ar trebui să ai o discuţie cu copilul tău şi să-l întrebi deschis cum vede el lucurile. Verifică dacă te numeri printre cei care sunt toxici în relaţia cu copilul lor sau dacă ai tendinţa să devii în viitor!
Îţi consideri copilul o extensie a ta
Copilul are propriile păreri despre viață şi cu cât va avansa mai mult în vârstă, va avea mai multe opinii proprii. Mulți părinți îşi descurajează copiii să facă alegeri, să-şi exprime punctul de vedere sau să ia decizii singuri. Totuşi, ei n-ar trebui să uite că există o diferență clară între a fi lipsit de respect și a avea convingerile şi standardele tale.
Ceea ce unii părinţi percep ca fiind o mentalitate sănătoasă poate să nu fie aceeași mentalitate pe care o are copilul său şi care este la fel de sănătoasă. Iată de ce un părinte toxic înseamnă a crede că propriul copil este doar o extensie a ta şi nu un individ complet diferit.
Nu-i respecţi intimitatea
Sunt părinți care refuză să le permită copiilor lor să aibă spaţiul lor. Cu toate acestea, este important pentru ei să se bucure de puțină intimitate pentru a avea emoții sănătoase și pentru a prinde încredere în el însuşi. A nu permite intimitatea copilului tău este o trăsătură toxică.
Vezi și: Relaţia toxică dintre Jennifer Aniston şi mama ei. „Mama era superbă, cum n-am fost eu niciodată!”
Dacă le oferi copiilor tăi spațiu, ei vor vedea cât de multă încredere ai în ei. Acest lucru dezvoltă respectul între părinte și copil și dezvoltă un caracter mai sănătos. Copiii în care părinţii lor au încredere, în ciuda greșelilor pe care le fac, dezvoltă mai târziu o mentalitate sănătoasă.
Vrei să-i fii cel mai bun prieten
A fi cel mai bun prieten al copilului tău poate să nu pară o trăsătură toxică la prima vedere, dar este. Poate deteriora relația părinte-copil și poate distruge respectul pe care îl aveți unul față de celălalt.
Oricât de greu ar fi de acceptat, ești părintele copilului tău, nu prietenul lui. Atunci când încerci să fii cel mai bun prieten, disciplina nu mai este respectată. Copiii nu-și văd prietenii ca pe părinții lor, așa că atunci când te plasezi în rolul prietenului, vei fi tratat astfel. Nu ar trebui să încerci să petreci timpul cu copiii tăi și cu prietenii lor şi nu ar trebui să te îmbraci ca ei pentru a fi acceptat sau apreciat.
FOTO: Shutterstock