7 semne că ai fost crescut de părinţi narcisişti. Ce se ascunde în spatele comportamentului acestui tip de părinţi?

1 56434 original jpg jpeg

Toţi părinţii vor ce este mai bun pentru copiii lor, însă unii aleg căi sau metode care nu le fac bine celor mici. La maturitate, copiii unor părinţi narcisişti pot avea probleme emoţionale. Este important să recunoşti semnele educaţiei date de astfel de părinţi, deoarece te-ar putea ajuta să găseşti o modalitate de a te simţi mai bine în propria piele.

Ai o stimă de sine scăzută? Eşti adesea indecis sau te învinovăţeşti? Acestea se numără printre semnele care indică faptul că ai avut părinţi care au dorit să deţină controlul asupra celorlalţi sau să arunce asupra altora vina pentru propriile greşeli. Descoperă ce alte urme lasă acest tip de educaţie!

Nu te simţi niciodată suficient de bun

Persoanele narcisiste se simt mai importanţi şi mai buni decât ceilalţi. Îşi doresc ca proprii copil să aibă succes, pentru ca ele însele să dea bine în ochii altora. Dacă un copil se comportă aşa cum vrea părintele său, îi va câştiga dragostea condiţionată de îndeplinirea aşteptărilor şi dorinţelor lor. Pe de altă parte, cel mic va rămâne blocat într-un ciclu nesfârşit de a încerca să nu-şi dezamăgească părinţii şi s-ar putea să simtă că niciodată nu face suficient, pentru că iubirea pe care o primeşte în schimb nu este necondiţionată.

Părinţii s-ar putea să critice constant copilul pentru că n-a reuşit să facă exact aşa cum au spus ei sau pentru că sunt nemulţumiţi de rezultat şi de reacţia celorlalţi. Acest sentiment de a nu fi suficient de bun se poate transfera la maturitate şi poate afecta stima de sine.

Cauţi mereu să-i mulţumeşti pe ceilalţi

Cum, atunci când erai copil, trebuia să-i faci pe părinţi să se simtă mai bine cu ei înşişi, ca adult, ai putea face acelaşi lucru pentru ceilalţi. Uiţi de tine şi s-ar putea chiar să crezi că ceea ce ai nevoie nu este la fel de important ca ceea ce au nevoie ceilalţi. S-ar putea să-ţi fie teamă să nu-i superi pe alţii.

Ţi-e frică să-ţi spui părerea

Dacă părerea ta nu se potrivea cu cea a părinţilor, probabil că a fost primită cu agresivitate sau a atras o pedeapsă. Ca adult, s-ar putea să-ţi fie dificil să-ţi impui punctul de vedere în faţa altora.

Ai comportamente nesănătoase

Din moment ce n-ai primit dragoste din parrtea părinţilor, ai căutat-o în altă parte. Aşadar, s-ar putea ca la maturitate să te lupţi cu un comportament compulsiv. Ar putea fi vorba de mâncare excesivă sau cumpărături compulsive. Astfel de lucruri acţionează ca înlocuitori ai iubirii şi te fac să te simţi mai bine pentru o perioadă scurtă de timp.

Ţi se pare că nu ştii cine eşti

S-ar putea să ajungi în situaţii în care nu ştii care sunt nevoile tale sau ce-ţi doreşti cu adevărat în viaţă, pentru că, în copilărie, ai fost descurajat să te cunoşti mai bine. Nu ai putea fi tu însuţi, deoarece părintele tău a decis deja pentru tine ce trebuie să fii.

Ai relaţii problematice

Vei observa poate că unele dintre relaţiile pe care le ai sunt nesatisfăcătoare sau chiar toxice. Deoarece părinţii narcisişti îşi controlează adesea copiii şi nu le cunosc limitele, s-ar putea să ajungi într-o relaţie de dependenţă. S-ar putea chiar să observi că ai o relaţie cu o persoană narcsistă, deoarece ţi-a fost greu să alegi pe cineva diferit de ceea tipul de persoane cu care erai familiarizat din copilărie.

Te lupţi cu anxietatea

Încă din copilărie, este posibil să fi avut nevoie să te asiguri că faci totul aşa cum şi-au dorit părinţii, altfel ar fi putut ridica tonul sau te-ar fi pedepsit. Această anxietate ar putea să te urmărească şi mai târziu în viaţă.



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg