Superstiții și tradiții după venirea pe lume a bebelușului. Unde se aruncă apa de la prima băiță?

18 ianuarie 2025   Parenting

Nașterea unui copil a fost mereu un moment deosebit, învăluit în tradiții și superstiții care continuă să fascineze. E timpul să le descoperi și tu, să afli ce simbolizează fiecare și cum au rezistat peste generații.

Ritualul primei băi a bebelușului

Prima baie a copilului, atât în trecut, cât și în unele zone rurale de astăzi, era însoțită de un ritual simbolic. Se folosea apă rece de fântână, în care se puneau miere – ca să fie cuvântul copilului dulce, pâine – pentru o viață îmbelșugată, monede de argint – pentru prosperitate, și aghiazmă – pentru protecție spirituală. După baie, apa era aruncată la rădăcina unui copac sănătos, simbol al vieții și al continuității.

Cina Ursitoarelor, o masă pentru destin

Acum, câteva sute de ani, părinții organizau un festin special, numit Cina Ursitoarelor, la trei zile după nașterea copilului. Se pregăteau bunătăți precum pâine, carne friptă, vin și trei bănuți. Scopul? Să le câștige bunăvoința ursitoarelor, care urmau să-i hărăzească celui mic o soartă fericită.

Citește și: Semnele care prezic sexul copilului. Vei avea băiețel sau fetiță?

Cele 40 de zile de izolare

Conform tradiției, mama și copilul nu ieșeau din casă timp de 40 de zile după naștere. De asemenea, nici străinii nu aveau voie să îi viziteze. Această perioadă era considerată necesară pentru protecție împotriva energiilor negative, dar și a bolilor. După botez, protecția apei sfințite marca încheierea acestui interval special.

Cum se anunța sexul copilului

În trecut, sexul copilului era dezvăluit într-un mod inedit. Moașa ieșea din casă și, în funcție de ce purta copilul, mergea la o femeie (pentru fată) sau la un bărbat (pentru băiat). Broboada sau căciula acestora erau "luate" simbolic, fiind returnate doar în schimbul unui cadou.

Vezi și: Ce se poate întâmpla dacă îți săruți bebelușul pe gură, potrivit specialiștilor

Șnurul roșu și darurile

Șnurul roșu legat la mâna bebelușului rămâne o practică populară și astăzi, fiind considerat un talisman împotriva deochiului. Totodată, banii lăsați în pătuț de cei care vizitează copilul sunt văzuți ca o prevestire a norocului financiar.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe