3 rețete pentru o masă de neuitat de Sărbători. Vezi ce le face unice!

23 decembrie 2025   Rețete

Chiar dacă nu se numără printre preparatele pentru care ar opta musafirii tăi conservatori, s-ar putea să fie surprinși de gustul unei rulade cu smochine sau al unei pulpe de pui cu sos de portocale. Totuși, în caz că refuză, îți oferim și o rețetă de friptură de porc la cuptor.

Ruladă cu smochine

4 porții

2h

dificultate medie

Ingrediente

1 kg pulpă de porc

10 smochine deshidratate

sare

piper

2 căței de usturoi

salvie uscată

10 ml ulei

Pentru sos:

100 ml apă

100 ml vin

salvie uscată

3 smochine uscate

Mod de preparare

Tai carnea în jumătate, pe lung, fără să o separi complet, apoi o bați cu ciocanul pentru șnițele pentru a o frăgezi. O condimentezi cu sare, piper, salvie și cățeii de usturoi pisați.

Blendezi smochinele pe care le-ai ținut înainte o oră în apă caldă, apoi le întinzi peste carne. O rulezi strâns și o așezi într-o tavă tapetată. O ungi cu ulei și o dai la cuptor, la 220 °C, aproximativ o oră, până când furculița intră cu ușurință în carne.

Pentru sos, combini apa, vinul, salvie și smochinete hidratate anterior și pasate.

Vezi şi: Cum pregăteşti cea mai bună ruladă de gâscă şi pere

Lași sosul să fiarbă până când scade la jumătate, amestecând constant. Servești rulada cu sos.

Pulpe de pui cu sos de portocale

4 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente

6 pulpe de pui superioare

sare

piper

pudră de usturoi

cimbru

rozmarin

50 ml ulei

2 portocale

100 g merișoare congelate

1 ceapă

10 căței de usturoi

300 ml supă clară de pui

Te-ar mai putea interesa: Salată de pui cu murături

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 200 °C. Cureți ceapa și o tai solzișori, apoi cureți cățeii de usturoi și-i feliezi. Descojești portocalele și le feliezi. Torni uleiul în tavă, așezi un strat de ceapă, unul de portocale, usturoiul feliat și jumătate din merișoarele congelate.

Condimentezi pulpele de pui cu sare, piper, usturoi granulat, cimbru și rozmarin. Așezi pulpele de pui în tavă, torni supa și dai tava la cuptor aproximativ o oră. Cu 10 minute înainte să stingi focul, adaugi restul de merișoare.

Friptură de porc la cuptor

4 porții

3h

dificultate medie

Ingrediente

2 kg carne de porc

100 g zahăr brun

60 g muștar

30 ml sirop de arțar

10 morcovi

rozmarin

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 150 °C. Pui carnea într-o tavă tapetată și o ții la cuptor aproximativ 90 de minute. Între timp, combini toate ingredientele pentru glazură.

Scoți carnea, o ungi cu glazură, adaugi morcovii curățați, rozmarinul și dai din nou tava la cuptor alte 40 de minute.

FOTO: Shutterstock

Mai multe