3 rețete pentru o masă de neuitat de Sărbători. Vezi ce le face unice!
Chiar dacă nu se numără printre preparatele pentru care ar opta musafirii tăi conservatori, s-ar putea să fie surprinși de gustul unei rulade cu smochine sau al unei pulpe de pui cu sos de portocale. Totuși, în caz că refuză, îți oferim și o rețetă de friptură de porc la cuptor.
Ruladă cu smochine
4 porții
2h
dificultate medie
Ingrediente
1 kg pulpă de porc
10 smochine deshidratate
sare
piper
2 căței de usturoi
salvie uscată
10 ml ulei
Pentru sos:
100 ml apă
100 ml vin
salvie uscată
3 smochine uscate
Mod de preparare
Tai carnea în jumătate, pe lung, fără să o separi complet, apoi o bați cu ciocanul pentru șnițele pentru a o frăgezi. O condimentezi cu sare, piper, salvie și cățeii de usturoi pisați.
Blendezi smochinele pe care le-ai ținut înainte o oră în apă caldă, apoi le întinzi peste carne. O rulezi strâns și o așezi într-o tavă tapetată. O ungi cu ulei și o dai la cuptor, la 220 °C, aproximativ o oră, până când furculița intră cu ușurință în carne.
Pentru sos, combini apa, vinul, salvie și smochinete hidratate anterior și pasate.
Vezi şi: Cum pregăteşti cea mai bună ruladă de gâscă şi pere
Lași sosul să fiarbă până când scade la jumătate, amestecând constant. Servești rulada cu sos.
Pulpe de pui cu sos de portocale
4 porții
1 h
dificultate medie
Ingrediente
6 pulpe de pui superioare
sare
piper
pudră de usturoi
cimbru
rozmarin
50 ml ulei
2 portocale
100 g merișoare congelate
1 ceapă
10 căței de usturoi
300 ml supă clară de pui
Te-ar mai putea interesa: Salată de pui cu murături
Mod de preparare
Încingi cuptorul la 200 °C. Cureți ceapa și o tai solzișori, apoi cureți cățeii de usturoi și-i feliezi. Descojești portocalele și le feliezi. Torni uleiul în tavă, așezi un strat de ceapă, unul de portocale, usturoiul feliat și jumătate din merișoarele congelate.
Condimentezi pulpele de pui cu sare, piper, usturoi granulat, cimbru și rozmarin. Așezi pulpele de pui în tavă, torni supa și dai tava la cuptor aproximativ o oră. Cu 10 minute înainte să stingi focul, adaugi restul de merișoare.
Friptură de porc la cuptor
4 porții
3h
dificultate medie
Ingrediente
2 kg carne de porc
100 g zahăr brun
60 g muștar
30 ml sirop de arțar
10 morcovi
rozmarin
Mod de preparare
Încingi cuptorul la 150 °C. Pui carnea într-o tavă tapetată și o ții la cuptor aproximativ 90 de minute. Între timp, combini toate ingredientele pentru glazură.
Scoți carnea, o ungi cu glazură, adaugi morcovii curățați, rozmarinul și dai din nou tava la cuptor alte 40 de minute.
FOTO: Shutterstock