3 idei pentru masa de sărbători: pui umplut, salată cu creveţi şi plăcintă rustică

Dacă încă nu ştii ce preparate mai deosebite să pui pe masa de Crăciun, îţi propunem aceste reţete care nu te ţin prea mult în bucătărie, dar sunt cu adevărat savuroase!   

image

Pui umplut

Ingrediente pentru patru porţii

1 pui 

70 g unt 

1 măr 

2 cepe 

1 morcov 

¼ țelină 

100 ml suc de portocale 

400 ml vin alb 

2 frunze dafin 

2 crenguțe cimbru 

rozmarin 

sare 

piper 

Cum să faci pui umplut

Încingi cuptorul la 170 °C. Combini untul la temperatura camerei cu piper și rozmarin tocat, după gust. Ridici ușor pielea puiului și ungi carnea cu acest amestec, apoi sărezi puiul, atât la interior, cât și la exterior.  

Cureți cepele, morcovii, țelina și mărul și le tai cubulețe mai mari. Umpli puiul cu acestea, apropii picioarele și le legi.   

Așezi puiul în tavă, torni sucul de portocale și vinul, adaugi cimbrul și frunzele de dafin și acoperi tava cu hârtie de copt. Dai tava la cuptor aproximativ o oră și jumătate, apoi îndepărtezi hârtia și lași puiul la rumenit încă o jumătate de oră. 

Salată de legume și creveți

image

Ingrediente pentru patru porţii

4 morcovi 

6 cartofi 

4 castraveți murați 

150 g mazăre, din conservă 

100 g maioneză 

sare 

250 g creveți 

50 g unt 

10 ml ulei 

2 căței de usturoi 

Te-ar mai putea interesa: Meniul de Crăciun în lume: ce se mănâncă în aceste zile şi ce semnificaţie au preparatele

Mod de preparare

Cureți morcovii și cartofii și le fierbi până când furculița intră cu ușurință în legume. Le scurgi și le lași la răcit, apoi toci legumele și le amesteci cu mazărea scursă.

Toci castraveții, îi storci și-i combini cu restul ingredientelor, apoi adaugi maioneza, sare, după gust și omogenizezi.

Topești untul, adaugi uleiul și pui creveții. Îi lași la rumenit cinci minute, apoi adaugi usturoiul pisat și mai ții pe foc încă un minut. Dai deoparte și lași la răcorit. Pui salata în forme și o dai la rece pentru o oră. O decorezi cu creveți înainte să servești. 

Plăcintă rustică

image

Ingrediente pentru şase porţii

Pentru blat: 

450 g făină 

175 g unt 

120 ml apă rece 

1 ou 

1 praf de sare 

Pentru umplutură: 

600 g carne tocată, de vită 

200 g ciuperci 

1 ceapă 

1 cățel usturoi 

50 ml ulei 

20 g făină 

sare 

piper 

cimbru 

gem de merișoare, opțional 

Mod de preparare

Pentru umplutură, toci ceapa și o călești în ulei până devine sticloasă, apoi adaugi cățelul de usturoi pisat și, după un minut, carnea tocată. O mărunțești bine pentru a nu se forma cocoloașe, o acoperi și o lași să fiarbă la foc mic până se evaporă apa lăsată. Condimentezi cu sare, piper și cimbru, după gust, apoi adaugi ciupercile tocate mărunt. Mai lași să fiarbă un sfert de oră, apoi dai deoparte și lași la răcit. 

Vezi și: Bomboane cu ciocolată de savurat după împodobirea bradului. Le poţi dărui colindătorilor

Pentru blat, amesteci făina, combinată cu sarea, cu untul rece, tăiat cubulețe, până când capătă o consistență nisipoasă. Adaugi oul și torni apă cât să obții un aluat care nu se mai prinde de degete. Îl înfășori în folie și-l dai la rece o jumătate de oră. Dai deoparte un sfert din el, iar din restul întinzi o foaie, pe care o așezi într-o tavă, inclusiv pe margini.  

Pui umplutura și o nivelezi. Întinzi o foaie subțire din aluatul rămas, pe care o așezi peste plăcintă. O dai la cuptor, la 180 °C, aproximativ 45 de minute, până se rumenește. O servești, dacă vrei, cu gem de merișoare. 

FOTO: Shutterstock



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg