Trebuie să încerci aceste 3 preparate sărate de Crăciun pe gustul tuturor!

Preparatele de Crăciun sunt foarte variate şi pot fi alese astfel încât să meargă la sufletul tuturor celor dragi. Îţi prezentăm trei dintre cele mai aspectuoase, dar şi simplu de realizat reţete de sărbătoare: friptură în foitaj, salată de pui cu ananas şi ruladă de carne cu ciuperci.

image

Salată de pui cu ananas

Ingrediente pentru patru porţii

200 g șuncă de pui presată

200 g compot de ananas, scurs

4 ouă fierte

100 g brânză rasă

50 g maioneză

Mod de preparare

Tai șunca de pui cubulețe și toci separat gălbenușurile și albușurile. Mărunţeşti ananasul.

Vezi și: Nu spune „pas‟ piftiei! E o sursă bogată de colagen

Aşezi în pahare un strat de șuncă, unul de ananas, un strat de maioneză, unul de gălbenușuri, unul de albușuri și brânză rasă. Decorezi după imaginație.

image

Friptură în foitaj

Ingrediente pentru şase porţii

450 g mușchi de vită

40 ml ulei

450 g ciuperci

4 felii prosciutto

20 g muștar

1 foaie aluat foitaj

2 gălbenușuri

sare

piper

Mod de preparare

Asezonezi carnea cu sare și piper, după gust și o călești în 30 ml ulei încins, două-trei minute pe fiecare parte, până se rumenește ușor. Scoți apoi carnea, o lași la răcorit și o ungi cu muștarul.

Separat, cureți ciupercile și le toci foarte mărunt. Le călești în uleiul rămas 10-15 minute, până când scade apa lăsată.

Te-ar mai putea interesa: Meniul de Crăciun în lume: ce se mănâncă în aceste zile şi ce semnificaţie au preparatele

Întinzi o folie din plastic, așezi feliile de prosciutto una lângă alta, având grijă să se suprapună pe margini. Întinzi deasupra compoziția de ciuperci, apoi așezi deasupra bucata de vită, rulezi strâns și legi bine la capete. Dai la frigider 20 de minute, apoi îndepărtezi folia.

Întinzi foitajul, așezi în mijloc umplutura de carne și ciuperci, și ungi cu gălbenuș bătut marginile aluatului. Împăturești foitajul peste carne și îndepărtezi excesul de aluat. Îl dai din nou la frigider peste 10 minute, apoi îl tai ușor transversal și longitudinal pentru a face un model.

Încingi cuptorul la 200 °C și coci 25-30 de minute, până când aluatul se rumenește ușor. Lași friptura 10 minute să se răcorească înainte să o feliezi.

image

Ruladă de carne cu ciuperci

Ingrediente pentru şase porţii

1 kg carne tocată de vită

250 g ciuperci

50 g unt

1 ceapă

3 căței de usturoi

1 morcov

2 ouă

150 g pesmet

15 g muștar

1 linguriță sos Worcestershire 

sare

piper

8-10 felii bacon

Te-ar mai putea interesa: Trucuri să mănânci sănătos de Crăciun. Ce strategii au nutriţioniştii şi medicii?

Mod de preparare

Toci ceapa și o călești în unt până devine sticloasă, apoi adaugi ciupercile tocate, morcovul tocat și condimentezi cu sare și piper, după gust. Călești ciupercile, amestecând constant, până când se evaporă apa lăsată și ciupercile s-au rumenit. Le lași la răcorit.

Încingi cuptorul la 190 °C. Amesteci carnea tocată cu pesmetul, usturoiul pisat, ouăle, sosul, muștarul, sare și piper, după gust.

Întinzi jumătate din cantitatea de carne pe o hârtie de copt, pui umplutura de ciuperci și deasupra întinzi restul de carne tocată. Cu ajutorul hârtiei de copt îi dai forma unei rulade, apoi întinzi deasupra feliile de bacon.

Așezi rulada cu tot cu hârtie într-o tavă de cozonac și o dai la cuptor aproximativ 1 oră, până se rumenește rulada.

FOTO: Shutterstock