Covrigi cu caju, gustarea care combate depresia şi anxietatea

6 octombrie 2025   Rețete

Consumate cât mai des, alunele caju, inclusiv în gustări precum covrigii, sunt ideale dacă ai nevoie de un plus de magneziu, calciu, zinc sau fier, dar şi pentru a ţine departe depresia sau anxietatea.           

Alunele caju reprezintă o sursă importantă de fosfor, magneziu, mangan, calciu şi zinc. Aşadar, când ai poftă de ceva dulce, un pumn de caju taie această poftă şi îţi acoperă necesarul zilnic de minerale. 30 de grame de caju asigură două miligrame de fier. O femeie are nevoie zilnic de 14,8 miligrame, iar un bărbat de 8,7 miligrame.

Specialiştii în nutriţie recomandă consumul de caju, deoarece acest fruct oleaginos are un beneficiu important asupra corpului previne depresia datorită L-triptofanului din compoziţia lui, un aminoacid esenţial care se descompune în niacină. Astfel, reduce starea de anxietate şi te ajută să te odihneşti mai bine. Mai mult, triptofanul este transformat de către corp în serotonină, un neurotransmiţător important în corp, care este cunoscut şi sub numele de „hormonul fericirii”. Prin urmare, ai mai multe motive să adaugi caju şi în preparatele tale de zi cu zi. Îţi propunem în cele ce urmează o reţetă de covrigi cu caju.

Ingrediente

150 ml apă

2 linguri zeamă de lămâie

2 ouă

1 linguriţă rasă sare

500 g unt

500 g făină

2 tablete ciocolată albă

100 g caju, pentru decor

Te-ar mai putea interesa: Covrigi de casă, chiar la tine acasă!

Mod de preparare

Amesteci apa cu zeama de lămâie. Adaugi ouăle, sarea, 50 g unt şi amesteci. Încorporezi 400 g făină şi frămânţi zece minute sau până când aluatul se desprinde de vas şi de pe degete. Presari aluatul cu făină şi-l pui deoparte zece minute. Separat, omogenizezi restul de unt moale cu făina rămasă.

Vezi şi: Bomboane de casă cu caju şi curmale. Îţi dau energie pentru o nouă zi!

Împarţi acest amestec în trei părţi egale. Modelezi aluatul în formă de dreptunghi de grosime de ½ de centimetru şi o împarţi în trei, fără a o tăia. Pui o parte din amestecul de unt pe bucata din mijloc. Aduci o parte din exterior peste aceasta, apoi pe cealaltă. Procedezi la fel cu celelalte două părţi din amestecul de unt. La final, împătureşti aluatul în folie alimentară şi-l dai la frigider 20 de minute.

Presari masa de lucru cu făină, frămânţi puţin aluatul de la rece şi formezi covrigii. Îi treci într-o tavă tapetată şi-i introduci în cuptorul preîncălzit, o jumătate de oră. Nu deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute. Procedezi asemănător cu aluatul rămas.

După coacerea covrigilor, topeşti o tabletă de ciocolată albă pe baie de aburi şi toci caju. Ornezi covrigii cu ciocolată şi presari caju mărunţit.

FOTO: Shutterstock

Mai multe