Cum să faci dulceaţă din struguri albi. Ponturi să eviţi îngălbenirea ei şi gustul neplăcut

9 octombrie 2024   Rețete

Păstrează tot ce este mai bun din struguri în borcane aşezate în cămară, peste iarnă! Îţi arătăm cum să prepari uşor dulceaţă de struguri albi!

În cultura mediteraneană și în multe alte țări din lume, strugurii sunt cunoscuți ca „regina fructelor” pentru aroma, textura și efectele lor benefice pentru sănătate. Strugurii, de fapt, au niște componente speciale care le conferă statutul de super-aliment. Reduc riscul apariției a numeroase afecțiuni, precum obezitatea, mai multe tipuri de cancer, boli de inimă, hipertensiune arterială, colesterol, alergii și constipație.

Ingrediente pentru opt borcane

1 kg struguri mari, fără coji şi sâmburi

1 kg zahăr

1-2 plicuri zahăr vanilat

50 ml zeamă de lămâie

500 ml apă

Te-ar mai putea interesa: Clafoutis cu struguri roze

Mod de preparare

Alegi struguri cu bobul mare, coaja groasă şi miezul compact. Cureţi coaja, apoi îndepărtezi sâmburii cu o scobitoare sau îi poţi lăsa până se ridică la suprafaţa dulceţii, la fiert şi-i îndepărtezi atunci.

Cântăreşti miezul pentru a avea un kilogram. Combini zahărul tos cu apa şi zeama de lămâie şi fierbi siropul până se leagă. Adaugi strugurii şi dai deoparte vasul puţin pentru a-şi lăsa zeama.

Vezi şi: Cheesecake cu struguri şi fulgi de migdale

Pui iarăşi vasul pe foc mediu şi-l laşi până când se leagă siropul din nou. Spre final, chiar înainte de a stinge focul, înglobezi zahărul vanilat.

Înainte de a stinge focul, fructele trebuie să aibă un aspect unsuros, lucios, iar dulceaţa nu trebuie să se lege prea mult, altfel se va îngălbeni şi va avea gust de zahăr ars.

Aduni spuma şi acoperi vasul cu o prosop umed. După răcire, transferi dulceaţa în borcane.

FOTO: Shutterstock

Mai multe