Cel mai bun gem de struguri negri. Află cum să-l prepari!
A venit vremea conservelor pregătite cu grijă pentru sezonul rece. Profită de abundenţa de fructe de toamnă din pieţe şi prepară-ţi propriul gem de struguri negri.
Strugurii, pe lângă faptul că sunt atât de gustoşi şi pot fi păstraţi sub formă de gem peste iarnă, au efecte benefice într-o multitudine de afecţiuni: constipaţie cronică, reumatism, gută, ulcer, gastrită, litiază renală şi biliară, anemie, tulburări cardiovasculare, tulburări hormonale feminine, alergii, convalescenţă, depresie.
Spre desebire de strugurii albi, cei negri au o cantitate mai mare de antioxidanti, deci un efect mai puternic. Un astfel de antioxidant este resveratrolul, prezent în strugurii negri. Acesta scade colesterolul rău, fluidizează sângele şi reduce semnificativ riscul formării de cheaguri de sânge. Strugurii fac parte şi dintre alimentele de bază ale detoxifierii, aşa că nu ezita să-i consumi.
Ştiai că…
… în cazul în care suferi de dischinezie biliară, o cură cu struguri normalizează secreţia bilei? Cura este indicată şi celor care suferă de crize hemoroidale frecvente.
De la tratarea depresiilor, la ajutor în curele de slăbire, dar şi întărirea pereţilor vaselor sangvine, strugurii roşii nu trebuie să lipsească din dieta de toamnă. Întăresc muşchiul cardiac, curăţă intestinele, rinichii şi accelerează metabolismul. Au în compoziţie 73% apă şi 23% zaharuri, iar restul de 4%, vitamine din complexul B, dar şi A, C, K, PP, săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu. Prin aceşti compuşi, ajută la fortificarea organismului, făcându-l mai rezistent în faţa atacului virusurilor şi al bacteriilor. În plus, acest superfruct este un antidot împotriva stresului. De asemenea, fosforul oferă nu doar energia necesară eforturilor fizice, ci şi pe cea indispensabilă eforturilor mentale. Ai o mulţime de motive să incluzi strugurii în multe preparate şi să-i păstrezi peste iarnă la borcane, sub formă de gem.
Ingrediente pentru 5-6 borcane
1 kg struguri negri
1 kg zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
10 ml zeamă de lămâie
Te-ar mai putea interesa: Desert rapid. Clafoutis cu struguri roze
Cum să faci gem de struguri negri
Speli strugurii şi îndepărtezi cojile. Presari cu zahăr miezul şi laşi totul trei-patru ore sau peste noapte.
Pui strugurii într-un vas emailat pe care îl aşezi pe foc mediu, circa o jumătate de oră. Treci fructele prin sită pentru a scoate seminţele şi le readuci pe foc iute. Adaugi zeama de lămâie şi mai laşi o jumătate de oră.
Culegi spuma când începe să fiarbă. Spre final, încorporezi şi zahărul vanilat. Strugurii au multă pectină, de aceea se coagulează rapid.
Vezi şi: Mini-tarte cu struguri albi, desertul care dă o stare de bine şi îmbunătăţeşte memoria
Transferi gemul fierbinte în borcane calde şi sigilezi cu capace. Le ţii acoperite cu pături până a doua zi.
FOTO: Shutterstock