Descoperă 3 deserturi cu arome de sărbătoare pentru pasionaţii de dulciuri!

25 decembrie 2024   Rețete

Sărbătorile de iarnă aduc pe mese delicatese cărora puţini le pot rezista. Am ales pentru tine trei deserturi cu care să-ţi răsfeţi familia şi prietenii.

„Brăduţi‟ de negresă                                     

6 porţii

1 h 30'

dificultate medie

Ingrediente:

300 g făină

5 ouă

300 g zahăr

200 g unt

150 ml lapte

4 linguri cacao

1,5 linguriţe cafea solubilă

2 linguri esenţă de rom

2 plicuri zahăr vanilat

1 plic praf de copt

1 vârf de cuţit sare

Mod de preparare

Amesteci laptele cu zahărul, cacaua şi cafeaua solubilă. Le pui pe foc mic, până când compoziţia începe să se îngroaşe, amestecând din timp în timp. La final, dai deoparte şi continui să amesteci până când se mai răcoreşte.

Freci untul cu crema de lapte. Înglobezi gălbenuşurile, pe rând, esenţa de rom, sarea, făina cernută împreună cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă cu zahărul vanilat şi adaugi spuma în compoziţie, cu mişcări uşoare.

Vezi şi: Tort cu fructe şi cremă de brânză

Transferi întregul amestec într-o tavă rotundă, tapetată şi o dai la copt 45 de minute.

După răcire, treci blatul pe o tavă, desprinzi foaia de copt şi-l tai felii triunghiulare în care înfigi câte un pai de băut, colorat. Ornezi fiecare felie după imaginaţie.

Ruladă cu cremă de nuci             

6-8 porţii

40'

dificultate medie

Ingrediente

Pentru blat:

4 ouă

150 g zahăr

50 g amidon alimentar

2 linguri nucă măcinată

50 g făină

3 linguri apă fierbinte

1 plic praf de copt

Pentru umplutură:

200 g miez de nucă măcinat

150 ml lapte

100 g zahăr pudră

100 g unt

coaja de la 1 portocală bio

100 g gem de caise

100 g nucă, pentru decor

Te-ar mai putea interesa: Desert festiv, fără coacere. Tort cu cremă de brânză, frişcă şi caramel

Mod de preparare

Mixezi toate ingredientele pentru blatul de ruladă până la omogenizare. Transferi amestecul într-o tavă dreptunghiulară tapetată pe care o introduci în cuptorul preîncălzit, un sfert de oră. După coacere, scoţi blatul şi îl rulezi pe lăţime, cât este cald încă. Îl laşi la răcit.

Fierbi laptele cu zahărul şi nuca măcinată până când se îngroaşă. Dai deoparte, laşi la răcorit, apoi încorporezi untul şi coaja de portocală.

Desfăşori blatul rulat şi-l ungi cu crema, păstrând un sfert pentru decor. Pe latura de la care urmează să rulezi din nou, pui gem de caise. Rulezi cu grijă şi păstrezi rulada la rece până la momentul servirii, împreună cu crema păstrată.

La servire, ungi rulada cu puţină cremă rămasă, o îmbraci cu nucă tocată grosier şi o ornezi cu restul de cremă, apoi după imaginaţie.

Prăjitură cu ciocolată, bezele şi nuci                

30 porţii

2 h 15'

dificultate medie

Ingrediente:

2 căni biscuiţi digestivi

400 ml lapte condensat îndulcit

350 g fulgi de ciocolată

2 tablete ciocolată

1 linguriţă esenţă de vanilie

180 g bezele mici

150 g miez de nucă

Mod de preparare

Tapetezi o tavă dreptunghiulară în care pui miezul de nucă tocat grosier şi bezelele.

Pui pe foc mic laptele condensat amestecat cu fulgii de ciocolată şi biscuiţii rupţi în bucăţi, amestecând până se omogenizează bine şi se înmoaie biscuiţii. Dai deoparte şi adaugi esenţa de vanilie.

Torni întreaga compoziţie în tavă, având grijă să acoperi nuca şi bezelele. Agiţi tava pentru a obţine un strat cât mai uniform posibil. Introduci tava în frigider cel puţin două ore, apoi porţionezi cu un cuţit trecut prin apă caldă.

FOTO: Shutterstock

Mai multe