Makowiec, ruladă cu mac, nuci şi fructe uscate

Un simbol al bogăției și prosperității, semințele de mac sunt folosite în preparatele dulci, coapate în bucătăriile est-europene. Makowiec polonez este unul dintre cele mai faimoase și aspectuoase deserturi care se pregătesc în preajma Crăciunului.

image

Un preparat tipic de sărbători şi apreciat în Polonia, makowiec este o tradiție de familie. În general, aroma nu trebuie să fie prea dulce, dar poţi adăuga caise, stafide, miere sau coajă rasă de fructe. De obicei, se mănâncă la gustări, cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Trucuri pentru a face o ruladă poloneză perfecta

Pentru ca semințele de mac să dea o aroma deosebită preparatului final, macină seminţele şi trage-le în unt, apoi lasă-le la răcit înainte de a le combina cu zahărul şi albuşurile.

Când întinzi aluatul, ai grijă să fie subţire! Acest lucru asigură un echilibru bun între aluat și umplutură. Şi creşterea corectă a aluatului este importantă. Aşază-l într-o zonă caldă, fără curenti. Dacă bucătăria este rece, preîncălzeşte cuptorul la 40°C, opreşte-l și pune aluatul înăuntru cu ușa ușor deschisă. Apoi, pentru etapa de coacere, ai putea să înfășori rulada în hârtie de pergament pentru a-i menține forma. Ai grijă să laşi puțin spațiu pentru extinderea aluatului.

Ingrediente pentru două rulade

Pentru aluat:

250 ml lapte

4 lingurițe zahăr

2 pachete (14 g) drojdie uscată

500 g făină

1 linguriţă sare

2 gălbenuşuri

50 g unt

1 linguriţă esenţă vanilie, opţional

Pentru umplutură:

300 g semințe de mac

100 g zahăr

2 linguriţe unt

2 albuşuri

3 linguri miere

1 cană stafide

50 g nucă sau alune de pădure

1/2 linguriţă esenţă de migdale

1 ou

1 lingură ulei

Pentru ornat:

zahăr pudră

fructe uscate

nucă

mentă proaspătă

Pentru caramel:

50 g zahăr

25 g unt

50 ml smântână lichidă

Te-ar mai putea interesa: Ruladă fără coacere, cu patru ingrediente! E gata în 15 minute

Mod de preparare

Amesteci laptele cu zahărul și drojdia, apoi le dai deoparte circa cinci minute. Combini făina, sarea, gălbenușul, untul și esenţa de vanilie, frământând bine. Acoperi vasul și laşi la crescut până când își dublează volumul, aproape o oră şi jumătate.

Pentru umplutură, macini macul, apoi îl amesteci cu zahărul, untul, albușurile, mierea, stafidele, nuca sau alunele de pădure tocate grosier și esenţa de migdale.

Vezi și: Ruladă cu dovleac, reţeta unui desert extrem de delicios!

Împarţi aluatul în două. Întinzi fiecare bucată, formând un dreptunghi. Întinzi câte jumătate din umplutura cu mac pe fiecare dreptunghi, evitând marginile. Rulezi pe partea lungă şi sigilezi aluatul.

Așezi rulourile în tăvi de chec şi le laşi să crescă alte 30 de minute. Ungi aluatul cu ou bătut cu ulei şi introduci tăvile în cuptorul preîncălzit. Imediat ce scoţi rulada din cuptor, o acoperi cu un strat generos de zahăr pudră.

Pentru caramel, topeşti zahărul până devine uşor arămiu, apoi încorporezi untul şi adaugi frişca lichidă încălzită în prealabil. Laşi să clocotească trei minute, la foc mic. După ce se răcoreşte, torni caramelul pentru ruladă şi ornezi cu nucă, fructe uscate tocate grosier şi mentă.

FOTO: Shutterstock