Desert curcubeu. Tort cu frişcă, simplu şi rapid
Fie că ai o aniversare în familie, fie că vrei să faci o masă duminicală pentru cei dragi, un tort cu frișcă, nuci şi cremă de brânză şi vanilie este un succes garantat.
Tortul cu frişca este uşor şi delicat al cărui secret este tocmai frişca proaspăt bătută. Ai grijă să nu o baţi exagerat de mult, ci doar până se formează vârfuri. Bolul și smântâna trebuie să fie reci înainte de a bate frișca. Blatul poate fi copt din timp înainte de ziua în care asamblezi tortul.
Un alt pont pentru a reuşi este să laşi aluatul de blat circa cinci minute, înainte de coacere. Apoi, baţi uşor tava, pentru a scăpa de bulele de aer mari. Nu-l lăsa să se coacă excesiv, altfel va fi uscat. Coace doar până când marginile sunt ușor aurii și când o scobitoare introdusă în centru iese curată.
Ingrediente pentru 12 porţii
5 ouă
150 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
250 g nuci măcinate
100 g făină
1 linguriţă praf de copt
esenţă de rom, opţional
1 l frişcă lichidă
ornamente colorate din zahăr, pentru decor
Vezi şi: Tort de ciocolată cu cafea şi fulgi de migdale
Cum să faci tort cu frişcă
Mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat până obţii o compoziţie cremoasă. Încorporezi nucile măcinate, esenţa de rom, făina şi praful de copt. La final, baţi albuşurile spumă tare pe care o încorporezi în compoziţia blatului.
Tapetezi o tavă rotundă în care transferi amestecul şi o introduci în cuptorul preîncălzit.
Pentru cremă, mixezi mascarpone cu zahărul, esenţa de vanilie şi frişca bătută. După răcirea blatului, îl tai pe jumătate şi întinzi crema între bucăţile de blat.
Te-ar mai putea interesa: Tort cu frişcă şi bomboane de nucă de cocos
Baţi frişca cu care îmbraci apoi întreg tortul. Pui restul de frişcă într-un poş şi ornezi tortul, inclusiv pe margini. Adaugi ornamente colorate la final.
FOTO: Shutterstock