Tort de ciocolată cu cafea şi fulgi de migdale
Dacă eşti în căutarea unui desert pentru weekend, aceasta ar putea fi opțiunea perfectă pentru această perioadă.
Acest desert este bogat în ciocolată, ceea ce poate fi reconfortant şi sănătos. Consumul moderat de ciocolată amăruie aduce un plus de antioxidanți (polifenoli, flavanoli și catechine) și minerale care te feresc de bolile de inimă. Potrivit cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră reduc nivelul de colesterol rău, mai ales atunci când sunt combinați cu migdalele. Flavanoizii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric care relaxează arterele și normalizează tensiunea arterială.
Studiile arată că un consum moderat de cacao poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier la tineri, ceea ce le îmbunătățeşte atenția, învățarea și memoria. De asemenea, menține funcția cognitivă la persoanele în etate cu deficiențe cognitive ușoare și reduc riscul de demență.
Acest tort conţine şi cafea, care, alături de ciocolată, îţi conferă cofeină şi teobromină, substanţe care îmbunătățesc funcția creierului pe termen scurt.
Ingrediente pentru tort de ciocolată cu fulgi de migdale
150 g ciocolată amăruie
100 g unt
150 g zahăr
1 vârf cuţit sare
2 lingurițe cafea solubilă, opțional
1 linguriţă esenţă de vanilie, optional
3 ouă
30 g cacao
Pentru glazură:
150 g ciocolată cu lapte
100 ml smântână pentru frişcă
fulgi de migdale
Te-ar mai putea interesa: Ciocolata roz, al patrulea sortiment din lume, are efect antiviral. Din ce este făcută şi ce gust are?
Mod de preparare
Topeşti ciocolata și untul pe baie de aburi, apoi le mixezi cu zahărul, sarea, cafeaua solubilă și esenţa de vanilie. Încorporezi ouăle şi cacaua. Transferi compoziţia într-o tavă rotundă, tapetată. Introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru 25 de minute. După coacere, laşi blatul să se răcorească cinci minute, apoi îl scoţi pe un platou şi îndepărtezi hârtia de copt. Îl laşi să se răcească în întregime înainte de glazurare.
Pentru glazură, topeşte ciocolata pe baie de aburi până apar bule fine pe margine. Torni smântâna pentru frişcă peste ciocolată, omogenizezi. Amesteci la început încet, apoi mai energic până când ciocolata este complet topită și glazura capătă luciu.
Vezi și: Cum să mănânci ciocolată fără să îţi strici silueta. 5 trucuri simple, dar eficiente
Torni glazura peste tort, întinzând-o astfel încât să se prelingă peste margini. Acoperi marginile cu fulgi de migdale şi introduci tortul la frigider peste noapte sau două-trei ore înainte de servire.
FOTO: Shutterstock