Desert grecesc Galaktoboureko. Uşurează trecerea de la vacanţă la serviciu

18 iulie 2025   Rețete

Pentru oricine este dificil după ce revine din concediu. Dacă tocmai te-ai întors dintr-o vacanţă în Grecia, acest desert va alina dorul de a te întoarce la zilele libere, petrecute la malul mării. Galaktoboureko este o plăcintă cu lapte şi foi însiropate care va bucura pe toţi ai casei!

Ingrediente pentru 8 porţii

400 g foi plăcintă

200 g unt, topit

800 ml lapte

100 g zahăr

1 ½ gelatină incoloră

50 g făină

1 linguriță esenţă vanilie

40 g ulei de măsline

1 vârf de cuţit anason măcinat, opţional

Pentru sirop:

300 g zahăr

300 g apă

coaja de la o lămâie

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu arome orientale. Baclava cu fistic

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul. Pentru sirop, aduci toate ingredientele la punctul de fierbere şi mai laşi cinci minute, apoi răceşti.

Pentru cremă, fierbi toate ingredientele cu excepţia uleiului de măsline şi a gelatinei, pe car eo prepari conform instrucţiunilor de pe pachet. Amesteci continuu şi, imediat ce crema se îngroașă, adaugi gelatina, puţin lapte și amesteci. Pui uleiul de măsline, apoi anason măcinat, dacă doreşti.

Vezi şi: Prăjitură cu gem de cireşe. Bonus: metodă de preparare a gemului

Ungi o tavă cu unt topit şi aşezi o foaie de plăcintă pe care o ungi cu unt. Repeţi procedura până ai patru foi în total. Torni crema şi aşezi restul de foi, având grijă să le dai cu unt.

Introduci tava în cuptor, 40-45 de minute. Imediat ce scoţi plăcinta din cuptor, torni siropul peste ea şi aştepţi o jumătate de oră înainte de a o felia, pentru a permite siropului să fie absorbit.

FOTO: Shutterstock

Mai multe