Desert aromat, cu griş. Revani cu fistic

Revani este un desert clasic cu griş, ușor și delicios. Bine însiropată, această prăjitură turcească este populară în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană.                

image

Această prăjitură clasică, însiropată este apreciată în Turcia, Grecia, Yemen și Egipt. Fiecare dintre aceste țări are propria sa variantă, cum ar fi cea grecească, în care se adaugă nucă de cocos în aluat. Revani este diferită de basbousa, care şi ea conţine griş, deoarece conține ouă (basbousa nu are ouă sau făină).

Prăjitura aceasta este înmuiată într-un sirop cu suc de lămâie sau de portocale. La fel ca baklavaua, siropul rece este turnat peste prăjitura caldă, obținând o textură fragedă și dulce.

Ingrediente pentru două tăvi

400 g iaurt

6 ouă

400 g griş

400 ml ulei

400 g zahăr

240 g făină

2 plicuri praf de copt

2 plicuri zahăr vanilat

Te-ar mai putea interesa: Ruladă de bezea cu fistic

Pentru sirop:

900 ml apă

500 g zahăr

zeama de la 1 lămâie

fistic măcinat, pentru decor

fulgi de nucă de cocos, pentru ornat

Mod de preparare

Pentru sirop, amesteci toate ingredientele şi le pui pe foc mic. După ce dă în fiert, mai laşi zece minute. Dai deoparte.

Amesteci ouăle cu zahărul până la topirea zahărului. Adaugi uleiul, iaurtul şi omogenizezi. Încorporezi, pe rând, grişul, făina, praful de copt şi zahărul vanilat.

Vezi şi: Mănâncă aceste alimente când nu ai zile prea bune. Au efect antidepresiv şi sunt hrănitoare

Tapetezi două tăvi de copt şi transferi în fiecare jumătate din compoziţie. Nivelezi şi le introduci în cuptorul preîncălzit, pentru circa 30 de minute. La final, le laşi puţin la răcit, apoi le tai şi adaugi siropul răcit.

Le laşi la însiropat pe măsură de se răceşte. Serveşti prăjitura după circa două ore, cu fistic măcinat şi fulgi de nucă de cocos.

FOTO: Shutterstock