Plăcintă cu dovleac în stil grecesc. Cum să faci rapid kolokitopita
Răsfăţul perfect toamna aceasta este o plăcintă în stil grecesc, aşa-numita kolokithopita, făcută cu dovleac ras și condimente învelite într-un aluat crocant și ușor.
Cauți o reţetă de desert de sezon, care să fie pe gustul tuturor? Clasica plăcintă cu dovleac sau kolokitopita este ideală. O poţi savura şi la micul dejun, dar şi ca gustare, peste zi.
Această rețetă grecească este un desert tradiţional care derivă din regiunea de sud a Peloponezului. Spre deosebire de tarta americană cu dovleac, această rețetă tradițională grecească folosește dovleac ras, scorțișoară măcinată și puțin zahăr. În reţeta tipică, în kolokitopita se adaugă și orez negătit pentru a absorbi excesul de umiditate din dovleac. Umplutura se pune între foi de aluat unse cu unt. Foile se pot rula sau întinde în tavă, după preferinţă.
Este un preparat dulce cu arome echilibrate. Dulceața naturală a dovleacului, împreună cu aroma amețitoare de scorțișoară formează combinaţia perfectă de arome de toamnă.
Ingrediente
1 pachet foi de plăcintă
1,5 kg dovleac
150 g unt
100 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
seminţe de dovleac
Vezi şi: Cheesecake cu dovleac şi cacao
Cum să faci plăcintă cu dovleac
Tai dovleacul în bucăţi şi-l dai pe răzătoarea mare. Îl căleşti, apoi îl amesteci cu zahărul şi scorţişoara.
Topeşti untul, întinzi foile, apoi ungi fiecare foaie cu unt. Suprapui cinci foi peste care întinzi compoziţia cu dovleac.
Rulezi cât mai strâns şi aşezi ruloul într-o tavă tapetată. Procedezi la fel până la terminarea ingredientelor.
Te-ar mai putea interesa: Dovleacul, "regele" toamnei. Tartă festivă fină şi aromată
Mai pui puţin unt sau ulei din loc în loc şi tai tava la cuptor, circa o jumătate de oră sau până se rumeneşte. Spre final, presari seminţe de dovleac.
FOTO: Shutterstock