Desert turcesc. Plăcintă cu fistic

Îţi este poftă de desert cu fistic? Ce spui de o plăcintă crocantă şi dulce? Vezi reţeta şi nu ezita s-o pui în practică!

image

Din ce în ce mai mulţi descoperă, la nivel mondial, beneficiile consumului de fistic. Aceste mici fructe oleaginoase cu coajă combat o mulţime de boli serioase.

Contribuie la buna funcţionare a sistemului cardio-vascular, protejând inima. Ajută la scăderea colesterolului total, prevenind apariţia infarctului şi a atacurilor vasculare cerebrale. Fisticul este o excelentă sursă de fitosteroli, compuşi capabili să scadă concentraţia de cholesterol rău din sânge. Îţi păstrează şi silueta. Este fructul oleginos cu coajă cu cel mai mic aport caloric. Studiile arată că, dacă mănânci fistic în coajă, îţi reduci apetitul culinar exacerbate. Cum conţine mult potasiu, duce la scăderea concentraţiei de cortisol, hormonul eliberat ca răspuns la stres.

Ingrediente:

1 pachet foi de plăcintă

450-500 g fistic pudră

350 g unt

Pentru sirop:

3,5 căni apă

4 căni zahăr

1 felie lămâie

50 g fistic

Vezi şi: Prăjitură cu caise şi fistic

Mod de preparare

Topeşti untul. Ungi câte două foi de plăcintă şi le presari cu fistic. Le rulezi, ca pe sarmale.

Le aşezi într-o tavă tapetată şi presari fistic peste ele. Pentru a avea siguranţa că aluatul se lipește complet, pui unt la capete. Introduci tava în cuptor, pentru circa 25-30 de minute.

Prepari siropul. Pui pe foc mic toate ingredientele până la topirea zahărului, apoi alte câteva minute până se leagă.

Te-ar mai putea interesa: Plăcintă cu prune şi ciocolată, o combinaţie bogată în antioxidanţi

Înainte să torni siropul în tavă, după coacere, crestezi plăcinta din loc în loc. Dai tava la rece cel puţin trei ore înainte de servirea cu fistic tocat grosier.

FOTO: Shutterstock