Desertul zilei. Cremșnit cu frişcă
Dintre prăjiturile cu frişcă se distinge cremşnitul, unul dintre deserturile copilăriei multora dintre noi. Încearcă şi tu această reţetă pentru a te bucura de gustul deosebit al unui preparat dulce, uşor şi cremos!
Un desert tipic european cum este cremşnitul este ideal să fie servit imediat sau în ziua în care l-ai preparat. Cu toate acestea, poți păstra prăjitura rămasă, la frigider, într-un recipient închis ermetic timp de trei sau patru zile. Foile se vor înmuia, dar va fi delicioasă şi aşa.
Originea reţetei de cremşnit este necunoscută. Cel mai probabil este un preparate dulce german sau austriac, deoarece numele Cremeschnitte este german. Este popular în toată Europa Centrală și de Est. Chiar există un oraș mic în Croația numit Samobor (aproape de capitala Zagrebului), care este renumit pentru acest desert, denumit Kremsnita.
Ingrediente
1 pachet aluat foitaj
500 ml lapte
2 plicuri zahăr vanilat
4 ouă
4 albușuri
175 g zahăr
80 g făină
250 ml smântână pentru frişcă
1 plic întăritor pentru frişcă
zahăr pudră, pentru decor
Te-ar mai putea interesa: Gogoşele cu frişcă. Vezi câte alte deserturi poţi face cu aluatul acestor gogoşi!
Mod de preparare
Amesteci laptele dat într-un clocot, în prealabil, cu zahărul vanilat și le lași deoparte, acoperite, 15 minute. Freci ouăle întregi cu zahărul și făina, apoi încorporezi, treptat, laptele. Pui pe foc mic și amesteci continuu. Când începe să se îngroașe, freci energic. Iei crema de pe foc și adaugi albușurile bătute spumă tare. Amesteci rapid și o lași puțin la răcorit.
Vezi şi: Desert fără coacere. Prăjitură cu biscuiţi, cremă de vanilie şi frişcă
Tai aluatul foitaj pe jumătate. Întinzi prima bucată, o înțepi din loc în loc și o coci într-o tavă tapetată. Întinzi a doua bucată și o tai în pătrate pe care, de asemenea, le înțepi și le dai la copt. La final, pe foaia întreagă întinzi crema călduță.
Mixezi smântâna pentru frişcă şi înglobezi întăritorul. Întinzi frişca peste crema răcită complet, apoi le acoperit cu aluatul tăiat în pătrate. Dai prăjitura la rece peste noapte sau cel puţin trei ore, iar, la servire, o porţionezi şi o acoperi cu zahăr pudră.
FOTO: Shutterstock