Deserturi pentru zile de sărbătoare. Sigur vei impresiona cu oricare!
Buturugă, ruladă cu frișcă, tort cu cremă de brânză și turtă dulce sau brăduţi de negresă, oricare dintre aceste opțiuni de deserturi va cuceri pe invitații tăi de sărbătorile de iarnă.
Daca ai ales un desert ca buturuga, sigur o să impresionezi. Știai că este o prăjitură clasică în Franţa, numită Buche de Noel, și că datează din secolul al XIX-lea, simbolizând norocul familiei pentru anul care urmează? Este și unul dintre deserturile tradiţionale de Crăciun în Belgia și Elveţia. Varianta tradiţională este un pandişpan clasic, umplut şi apoi „îmbrăcat“ în cremă de ciocolată. Este o reinterpretare dulce a vechiului obicei păgân de a arde o buturugă de lemn la solstițiul de iarnă pentru a aduce noroc și căldură.
Buturugă
8-10 porţii
1 h 30ʹ
dificultate medie
Ingrediente
3 ouă
150 g zahăr pudră
1 linguriţă drojdie uscată
2 linguri apă
1 linguriţă esenţă de vanilie
80 g făină
Pentru cremă:
100 g ciocolată neagră
150 g frişcă lichidă
2 linguri cacao
25 g zahăr
1 fiolă esenţă de rom
Pentru glazură:
125 ml smântână pentru frişcă
100 g ciocolată de menaj
Mod de preparare
Baţi gălbenuşurile cu zahărul. Dizolvi drojdia în apă şi o adaugi peste gălbenuşuri. Adaugi esenţa de vanilie şi făina, amesteci, apoi încorporezi albuşurile bătute spumă. Pui compoziţia într-o tavă tapetată şi o ţii la copt un sfert de oră. Rulezi blatul cu grijă şi-l laşi la răcit.
Pentru cremă, combini ciocolata tăiată bucăţele cu cacao, zahăr şi frişcă lichidă. Le pui pe foc mic, până când se topeşte ciocolata, amestecând continuu. După răcire, adaugi esenţă de rom. Desfaci blatul, întinzi crema în strat uniform şi rulezi din nou.
Pentru glazură, pui ciocolata ruptă în bucăţi în smântâna uşor încălzită şi o laşi la topit. Adaugi esenţă de rom şi amesteci până când compoziţia se îngroaşă. Îmbraci rulada în glazură şi o decorezi după imaginaţie.
Ruladă cu frișcă
1 tavă
1 h 30ʹ
dificultate medie
Ingrediente
Pentru aluat:
120 g făină
150 g zahăr
2 linguri cacao
6 ouă
1 vârf cuțit sare
Pentru umplutură:
400 g vișine din compot
3 linguri zahăr
300 ml smântână 30% grăsime
100 ml smântână pentru frișcă
ciocolată rasă, pentru decor
Te-ar mai putea interesa: Prăjitură din foi umplute cu frişcă şi nucă
Mod de preparare
Pentru aluat, separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă, cu jumătate din cantitatea de zahăr. Separat, bați zece minute gălbenușurile cu restul de zahăr. Combini albușurile cu gălbenușurile, apoi adaugi, în ploaie, făina cernută, cacaua și sarea. Amesteci ușor cu o spatulă, apoi răstorni aluatul într-o tavă de cuptor, tapetată. Îl coci 20 de minute, apoi scoți blatul, îl pui pe un prosop umed de bucătărie și îl rulezi.
Pentru umplutură, bați frișca și smântâna grasă cu zahărul, până obții o cremă fermă. Derulezi blatul din prosop, îl ungi cu crema, așezi vișinele scurse, îl rulezi din nou, dar fără prosop, îl așezi pe un platou, presari zahăr pudră și ornezi după cum dorești.
Tort cu cremă de brânză și turtă dulce
8-10 porții
3 h
dificultate medie
Ingrediente
350 g turtă dulce
150 g unt nesărat
Pentru umplutură:
600 g cremă de brânză
300 ml smântână pentru frișcă
110 g zahăr pudră
1 linguriță esență vanilie
1 lingură ghimbir măcinat
1 lingură nucșoară măcinată
1 lingură scorțișoară măcinată
200 g ciocolată negră topită
50 g unt
Vezi şi: Brioşele lui Moş Crăciun
Mod de preparare
Zdrobești turta dulce și o combini cu untul topit. Transferi acest amestec într-o formă de tort cu inel detașabil, apăsându-l cu dosul unei linguri, inclusiv pe lateral, și-l dai la rece.
Pentru umplutură, amesteci smântâna pentru frișcă, crema de brânză, esența de vanilie, ghimbirul, nucșoara, scorțișoara și zahărul pudră.
Torni umplutura peste baza de turtă dulce, nivelezi și o reintroduci în frigider. Topești ciocolata neagră pe baie de aburi și o amesteci cu unt, apoi o întinzi peste cheesecake și lași la rece peste noapte. La servire, îndepărtezi inelul detașabil și ornezi tortul după imaginație.
Brăduţi de negresă
8 porții
1 h
dificultate medie
Ingrediente
300 g făină
5 ouă
300 g zahăr
200 g unt
150 ml lapte
4 linguri cacao
1,5 linguriţe cafea solubilă
2 linguri esenţă de rom
2 plicuri zahăr vanilat
1 plic praf de copt
1 vârf de cuţit sare
Încearcă şi: Turte cu nucă sau ⹂veşmintele Domnului”, cea mai simplă reţetă pentru Crăciun
Mod de preparare
Amesteci laptele cu zahărul, cacaua şi cafeaua solubilă. Le pui pe foc mic, până când compoziţia începe să se îngroaşe, amestecând din timp în timp. La final, dai deoparte şi continui să amesteci până când se mai răcoreşte. Freci untul cu crema de lapte.
Înglobezi gălbenuşurile, pe rând, esenţa de rom, sarea, făina cernută împreună cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă cu zahărul vanilat şi adaugi spuma în compoziţie, cu mişcări uşoare.
Transferi întregul amestec într-o tavă dreptunghiulară, tapetată şi o dai la copt 45 de minute. După răcire, răstorni prăjitura pe un blat de lucru, desprinzi foaia de copt şi decupezi triunghiuri în care înfigi câte un pai de băut. Ornezi fiecare felie după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock