Dovleac cu creveți, un deliciu la final de toamnă. Vezi cum se prepară rapid!

24 noiembrie 2025   Rețete

Vedeta toamnei, dovleacul n-ar trebui să lipsească de pe mesele noastre. Bogat în vitamine, între care A, E, C şi D, dar şi în minerale, precum fier, zinc, calciu, acid folic, pulpa de dovleac accelerează arderea grăsimilor. Alături de creveţi creează o combinaţie excelentă, care stimulează metabolismul, previne anemia şi aduce un plus de proteine de calitate.

Ingrediente pentru 4 porții

1 dovleac de 3,5 kg

2 cepe

60 ml ulei

4 căței de usturoi

1 kg creveți curățați și decorticați

1 lămâie

5 roșii cherry

200 ml lapte

25 g făină

100 ml smântână pentru gătit

400 g cremă de brânză

100 g parmezan ras

sare

piper

pătrunjel

Te-ar mai putea interesa: Supă-cremă de dovleac

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 180 °C. Tai capacul dovleacului spălat și-i scoți semințele. Toci doi căței de usturoi, razi 1 ceapa și le amesteci cu un sfert din cantitatea de ulei, împreună cu sare și piper, după gust. Ungi interiorul dovleacului cu pasta obținută. Ungi dovleacul pe dinafară cu un sfert din cantitatea de ulei rămasă. Pui deasupra capacul dovleacului și-l dai la cuptor 40-50 de minute.

Între timp, condimentezi creveții cu zeama de lămâie, sare și piper, după gust. Încingi uleiul rămas și călești ceapa tocată, până devine sticloasă, apoi cățeii de usturoi pisați și, după 1 minut, creveții și roșiile tăiate jumătăți.

Vezi și: Plăcintă cu dovleac în stil grecesc

Lași pe foc cinci-șase minute, apoi scoți creveții. Torni laptele, adaugi făina și amesteci pentru a nu se forma cocoloașe. Amesteci constant până se îngroașă compoziția, apoi adaugi apoi smântâna, crema de brânză și parmezanul. Mai ții pe foc până se omogenizează, apoi adaugi creveții și dai deoparte. Torni toată compoziția în interiorul dovleacului și-l mai ții la cuptor alte 15 minute. Servești cu pătrunjel tocat.

FOTO: Shutterstock

Mai multe