Plăcintă schiacciata. Vezi de ce toți cer porția a doua!
Inspirată de clasica schiacciata con l'uva alla Fiorentina, o specialitate toscană, această plăcintă cu struguri va aduce un plus de savoare primelor zile calde de toamnă.
Ingrediente
750 g făină
60 ml ulei
1 linguriţă sare
2 linguriţe drojdie instant
425 ml apă caldă
2 kilograme struguri roşii
150 g zahăr
50 g miez de nucă
1 ou
Te-ar mai putea interesa: Plăcintă cu caise şi migdale
Mod de preparare
Amesteci făina, uleiul, sarea, drojdia şi jumătate din cantitatea de apă. Continui să adaugi restul de apă până când se leagă bine, apoi frămânţi circa cinci minute pe o planşetă cu făină.
Pui două linguri de ulei într-un bol şi frămânţi aluatul pentru a-l omogeniza. Acoperi vasul cu folie alimentară şi laşi la cald o oră sau până când aluatul îşi dublează volumul.
Împarţi aluatul în două. Întinzi o bucată într-o foaie pe care o întinzi într-o tavă termorezistentă, ovală. Stropeşti cu puțin ulei și acoperi aluatul cu struguri amestecaţi cu zahăr.
Vezi şi: Tartă cu merişoare şi bezea
Rulezi aluatul rămas, îl aplatizezi puţin cu palmele, apoi îl aşezi în tavă, peste struguri. Baţi oul şi ungi aluatul. Toci miezul de nucă grosier şi presari aluatul cu acesta. Preîncălzeşti cuptorul şi introduci tava pentru circa 45 de minute.
FOTO: Shutterstock