Plăcintă schiacciata. Vezi de ce toți cer porția a doua!

10 septembrie 2025   Rețete

Inspirată de clasica schiacciata con l'uva alla Fiorentina, o specialitate toscană, această plăcintă cu struguri va aduce un plus de savoare primelor zile calde de toamnă.

Ingrediente

750 g făină

60 ml ulei

1 linguriţă sare

2 linguriţe drojdie instant

425 ml apă caldă

2 kilograme struguri roşii

150 g zahăr

50 g miez de nucă

1 ou

Te-ar mai putea interesa: Plăcintă cu caise şi migdale

Mod de preparare

Amesteci făina, uleiul, sarea, drojdia şi jumătate din cantitatea de apă. Continui să adaugi restul de apă până când se leagă bine, apoi frămânţi circa cinci minute pe o planşetă cu făină.

Pui două linguri de ulei într-un bol şi frămânţi aluatul pentru a-l omogeniza. Acoperi vasul cu folie alimentară şi laşi la cald o oră sau până când aluatul îşi dublează volumul.

Împarţi aluatul în două. Întinzi o bucată într-o foaie pe care o întinzi într-o tavă termorezistentă, ovală. Stropeşti cu puțin ulei și acoperi aluatul cu struguri amestecaţi cu zahăr.

Vezi şi: Tartă cu merişoare şi bezea

Rulezi aluatul rămas, îl aplatizezi puţin cu palmele, apoi îl aşezi în tavă, peste struguri. Baţi oul şi ungi aluatul. Toci miezul de nucă grosier şi presari aluatul cu acesta. Preîncălzeşti cuptorul şi introduci tava pentru circa 45 de minute.

FOTO: Shutterstock

Mai multe