Pont pentru tine. Zacuscă de dovlecei
Pentru zilele de post, dar nu numai pentru acestea, pregăteşte o zacuscă de dovlecei delicioasă! Îţi prezentăm acestă reţetă care include mai multe legume: dovlecei, ceapă, roşii, ardei, la care se adaugă usturoi şi dafin.
Legumele păstrate peste iarnă au un gust deosebit. Le poţi pregăti şi sub formă de zacuscă. Îţi va da un plus de energie, întinsă pe câteva felii de pâine, dimineaţa. Ştiai că dovleceii ajută la curăţarea corpului de toxine şi elimină cu succes din corpul nostru o cantitate semnificativă de toxine, datorită conţinutului bogat de fibre? Leguma este recomandată mai ales persoanelor care au anumite probleme gastrointestinale.
Ingrediente pentru şase-opt borcane
4 kg dovlecei
1 kg ceapă
3 kg roșii galbene
1 kg ardei galbeni
200 ml ulei
3 căței de usturoi
sare
piper
2 frunze dafin
Te-ar mai putea interesa: Lasagna cu dovlecei
Mod de preparare
Cureți dovleceii și-i dai prin răzătoarea mică, apoi îi freci cu sare. Coci ardeii, îi cureți și îndepărtezi cotorul și semințele. Opărești roșiile și le descojești, apoi le treci prin mașina de înlăturat semințe.
Cureți cepele, le toci și le călești în uleiul încins până când devin sticloase, apoi adaugi ardeii, pulpa de roșii, dovleceii, sare, piper, după gust, cățeii de usturoi pisați și foi de dafin. Lași să fiarbă, cu vasul acoperit, amestecând constant pentru a nu se prinde zacusca.
Vezi și: Budincă de dovlecei cu pui
Este gata când s-a evaporat apa lăsată, iar uleiul s-a ridicat la suprafață. Pui zacusca în borcane sterilizate și le păstrezi învelite în pături, până se răcește complet.
FOTO: Shutterstock