Reţeta zilei. Tartă cu praz și cimbru
Această tartă cu mult praz şi brânză este un fel de mâncare deosebit de bun pentru un prânz în familie sau alte întâlniri ocazionale.
Iată un preparat uşor de făcut cu o zi înainte de o masă în familie. Nu poţi dezamăgi cu această tartă! O serveşti cu salată sau ca atare. Dacă eviţi de obicei prazul, află că acesta conține mulți antioxidanți flavonoizi unici, minerale și vitamine care și-au dovedit efectele benefice pentru sănătate. Prazul are un conținut moderat de calorii. O sută de grame conțin 61 de calorii. În plus, tulpinile lor oferă fibre solubile și insolubile.
Prazul este şi o sursă excelentă de vitamine care sunt esențiale pentru o sănătate optimă: vitamina B6 (piridoxină), acid folic, vitamina B3 (niacină), vitamina B2 (riboflavină) și vitamina B1 (tiamină). Acidul folic este esențial pentru sinteza ADN-ului și diviziunea celulară, iar un nivel adecvat în dietă în timpul sarcinii ajută la prevenirea defectelor tubului neural la nou-născuți.
Ingrediente pentru o tartă cu praz şi cimbru
Pentru aluat:
250 g făină
100 g unt rece
1 gălbenuș
60 ml apă rece
10 ml oțet de mere
Pentru umplutură:
2 fire de praz
2 cepe
100 g brânză tare
4 ouă
100 g unt
20 ml ulei
250 g smântână pentru gătit
1 crenguță cimbru
sare
piper
pătrunjel
Te-ar mai putea interesa: Quiche cu ton şi spanac, pentru un prânz savuros
Cum să faci tarta cu praz
Pentru aluat, amesteci făina cu untul rece tăiat cubulețe până când aluatul capătă o consistență nisipoasă. Pui gălbenușul și torni apa rece în care ai adăugat oțetul. Omogenizezi aluatul și-i dai o formă rotundă, înfășurându-l în folie alimentară. Îl dai la rece două ore.
Pui într-o tigaie untul și uleiul și călești cepele tocate și un praz tocat până se înmoaie și ceapa se caramelizează. Adaugi cimbrul și condimentezi cu sare și piper, după gust. Dai deoparte și lași la răcorit.
Încingi cuptorul la 200 °C și tapetezi o tavă rotundă. Întinzi o foaie din aluat, nu mai groasă de trei milimetri și o așezi în tavă, înlăturând excesul de pe margini. Dai tava la cuptor aproximativ 25 de minute, până se rumenește ușor blatul.
Vezi și: Tartă cu ouă și mazăre. Aperitiv de primăvară
Amesteci brânza rasă cu smântâna, ouăle și ceapa călită. Pui compoziția în tavă, o nivelezi, și așezi deasupra prazul rămas, feliat. Dai tava la cuptor pentru alte 35-40 de minute. Lași tarta să se răcească înainte să o tai și să presari pătrunjel tocat.
FOTO: Shutterstock