Ruladă cu mac, desertul care îţi aduce un plus de fibre
Denumirea poloneză a ruladei cu semințe de mac este Makowiec. Acesta este un desert tradițional în care umplutura de semințe de mac formează un model deosebit între straturile de aluat.
Rulada aceasta se evidenţiază prin aspectul unic la tăiere. Aluatul și umplutura se îmbină perfect şi formează o spirală. La servire, ai putea aduce feliile de ruladă cu zahăr pudră. O poţi oferi alături de ceai sau cafea.
Din aceste semințe de mac îți poți lua un plus de fibre care reglează tranzitul intestinal, previn și tratează diareea, constipația. Printre substanțele nutritive care fac din semințele de mac şi un bun aliat în combaterea osteoporozei se numără fosforul, calciul, fierul și acizii linoleic, palmitic și oleic. Dintre toate, fosforul este cel care favorizează absorbția calciului și fixarea lui în oase. Totuşi, nu e indicat excesul de semințe de mac, deoarece au o serie de alcaloizi, numiți opiacee, care pot afecta funcțiile psihice.
Atenţie!
Seminţele de mac trebuie evitate sau mâncate în cantitate mică de cei cu boli ale sângelui ori cu anemie, de persoanele alergice sau care iau sedative.
Ingrediente pentru 12 porţii
1 cub drojdie proaspătă
200 g zahăr
200 ml lapte
½ kg făină
4 ouă
esenţă de rom
1 vârf de cuţit sare
coaja rasă de la 1 portocală bio
150 g unt
Pentru umplutură:
200 g mac
250 ml lapte
80 g zahăr
esenţă de rom
miere
mac
Te-ar mai putea interesa: Prăjitură delicioasă cu mac
Cum să faci ruladă cu mac
Dizolvi drojdia cu o lingură de zahăr în puţin lapte călduţ. Pui această maia în făina cernută şi laşi la dospit la loc cald. Mixezi ouăle cu zahărul rămas, apoi cu esenţa şi sarea.
Încorporezi maiaua, făina şi laptele cald. Amesteci, apoi adaugi coaja de portocală. Frămânţi bine până se omogenizează compoziţia. Torni untul topit şi-l înglobezi în aluat pe care îl acoperi la final şi-l laşi la dospit până îşi dublează volumul.
Încearcă şi: Tartă cu mac
Separat, amesteci macul cu laptele, zahărul şi esenţa. Întinzi aluatul crescut pe masa de lucru unsă cu ulei, întinzi compoziţia în strat uniform şi rulezi. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi-l laşi la crescut încă 20-30 de minute, apoi îl dai la copt circa 45 de minnute. La final, ungi rulada cu miere şi presari puţin mac.
FOTO: Shutterstock