Tort cu caise şi mac
Dificultate mare / Preparare 1 h 15ʹ / 1 TORT
Ai nevoie de:
Pentru blat
150 g făină2 linguriţe praf de copt150 g zahăr2 ouă150 g smântână 150 g macPentru cremă
150 g mascarpone
50 g zahăr pudră
100 ml smântână pentru frişcă
50 g unt
1 plic zahăr vanilat
175 ml frişcă lichidă
200 g zahăr
1 lingură unt
½ linguriţă sare
250 g caise, tăiate jumătăţi
1 plic tort-gelee
200 g migdale zdrobite
Macini macul, dacă nu vrei să se simtă seminţele. Baţi ouăle cu zahărul, adaugi smântâna şi continui mixarea. Încorporezi făina şi praful de copt, apoi macul. Răstorni aluatul într-o formă roundă tapetată şi îl întinzi uniform. Dai tava la cuptor la 180 °C, circa 40 minute. Îl laşi la răcit, apoi îl tai în două felii.
Freci untul moale cu zahărul pudră şi cu cel vanilat, apoi omogenizezi brânza. Baţi smântâna până devine fermă. O încorporezi cu mişcări uşoare în cremă.
Peste prima felie de blat întinzi crema, aşezi a doua felie şi pui pe toată suprafaţa jumătăţi de caise. Prepari tort-gelee conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi acoperi cu el caisele. Dai tortul la rece.
Pentru caramel, topeşti zahărul pe foc amestecând uşor, cu grijă să nu se închidă prea tare la culoare, ca să nu devină amar. Dai cratiţa de pe foc, pui untul, amesteci şi adaugi frişca. Pui iar cratiţa pe foc mic şi amesteci până când zahărul se diluează complet, circa 5 minute. Opreşti focul, pui sarea şi laşi să se răcească puţin, apoi ungi marginile tortului cu caramel şi le îmbraci cu migdale. Dai la frigider peste noapte.