Sarmale grecești cu foi de viţă de vie, perfecte pentru post şi vegetarieni
Frunzele de viţă de vie umplute cu orez şi legume reprezintă un preparat vegetarian pe care-l poţi face cu puţină îndemânare în propria bucătărie. Fiecare cultură face sarmale în diverse moduri, dar aceasta este o rețetă grecească, simplă.
Sarmalele în foi de viţă pot fi folosite ca garnitură sau gustare sănătoasă. Folosește frunze proaspete, dacă ai, pentru că sunt mai fragede. Alege frunze mai mici și de un verde mai deschis, pe care le speli una câte una și le lași la scurs.
În Grecia, preparatul se numeşte Sarmadakia sau Dolmadakia şi este realizat cu frunze mici de viță de vie umplute manual. În Thassos și în nordul Greciei, se fac mici și fără carne tocată, aşa cum îţi propunem şi noi în cele ce urmează!
Ingrediente pentru şase porţii
60 de foi de viță de vie
250 g orez
200 ml ulei de măsline
2 cepe
500 ml apă
1 lămâie
mărar
pătrunjel
sare
piper
Te-ar mai putea interesa: Sarmale de post, reţeta "ca la mama acasă" pe care trebuie să o încerci
Mod de preparare
Speli orezul în mai multe ape, apoi îl scurgi. Încingi un sfert din cantitatea de ulei și călești cepele tocate până devin sticloase.
Adaugi orezul, amesteci și-l lași un minut să se călească, apoi torni apa și zeama de la o jumătate de lămâie. Ții pe foc mic șase-șapte minute. Asezonezi cu sare și piper, apoi adaugi mărar și pătrunjel, după gust. Dai deoparte și lași la răcorit.
Formezi sarmalele, având grijă să le faci cât mai mici. Așezi un strat din frunze de viță de vie rămase într-o oală, apoi un strat de sarmale și deasupra din nou frunze de viță de vie.
Vezi si: Ciuperci umplute cu orez, reţeta de post
Torni restul de ulei de măsline, amestecat cu zeama de la lămâia rămasă și apă cât să acoperi sarmalele. Le fierbi, la foc mic, 30-40 de minute, până se evaporă apa și rămâne doar uleiul.
FOTO: Shutterstock