Cele mai bune metode de a găti orezul basmati

Fiecare are o metodă diferită când găteşte orez. Unii preferă să-l fiarbă în multră apă, iar altora le place să-l prepare la aburi. Tipul de orez basmati are nevoie de metode puţin diferite de gătire.

image

Metodele de gătire a orezului pot varia în funcție de varietatea de orez. Şi raportul perfect între apă și orez variază în funcție de tipul de orez. Pentru cel basmati un raport de 2 la 1 între apă și orez este cel mai bun, de exemplu, în timp ce pentru tipul de orez cu boabe lungi raportul potrivit de apă și orez este de 1,5 la 1. Dacă preferi o textură mai fermă, poți reduce puțin canitatea de apă.

Spălarea, un prim pas esenţial

Trecerea orezului prin câteva ape înainte de gătire este importantă în cazul orezului basmati pentru a elimina excesul de amidon. Mai mult, dacă nu sari peste acest pas, boabele nu se vor lipi unele de altele, vor fi mai pufoase şi vor avea o aromă deosebită.

Fiert sau la aburi?

Cea mai bună metodă pentru a găti orezul basmati și pe cel cu bob lung este fierberea. Poţi alege varianta fără capac sau pe cea într-un vas acoperit. Totul este ca orezul să absoarbă toată apa.

Vezi şi: Ce tip de orez se potriveşte fiecărui preparat

Timpul de fierbere poate varia în funcție de tipul de orez pe care îl alegi. Orezul basmati se fierbe bine la foc iute timp de 10-12 minute, cel cu bob lung are nevoie de un sfert de oră, iar cel integral de 25 de minute.

Cum să gătești perfect orezul basmati alb

Pentru a obține basmati alb pufos și aromat, se recomandă fierberea într-un vas neacoperit. Pentru două porţii, ai nevoie de 120 de grame. Speli orezul sub apă rece, cu ajutorul unei site sau într-o cratiță până când apa devine limpede. Adaugi 500 ml de apă şi pui la fiert, la foc mediu, fără capac. Amesteci frecvent şi laşi la fiert circa 12 minute. La final, strecori şi laşi la răcit trei minute înainte să amesteci cu o furculiţă.

Citeşte şi: Ciuperci umplute cu orez, reţeta de post

Aşa procedezi la reîncălzire!

Dacă ai preparat mai mult orez decât vei mânca la o masă şi-l păstrezi la frigider, la o viitoare masă, ia din el exact cât ştii că vei consuma şi încălzeşte-l la aburi.

Pont

Evită să reâncălzeşti orezul de mai multe ori