Specialități pentru masa pascală. Tu pe care o preferi?

3 mai 2024   Rețete

Salată de pui, coroniţă cu carne sau minitarte aperitiv? În cele ce urmează îţi arătăm cum să prepari aceste bunătăţi de Paşti, perfecte pentru cei mai pretenţioşi invitaţi de sărbători!

Salată de pui

Ingrediente pentru patru porții 

1 piept de pui  

3 morcovi 

3 cartofi 

180 g porumb fiert 

3 ouă fierte 

50 g muștar clasic 

50 g maioneză de casă 

1 ceapă 

sare 

Mod de preparare

Fierbi pieptul de pui în apă cu sare în care ai adăugat legumele. Sunt gata când furculița intră cu ușurință în toate. Le scurgi, le lași la răcorit, apoi tai cubulețe cât mai mici puiul, morcovii și cartofii.

Le amesteci cu porumbul scurs, adaugi ouăle tocate și omogenizezi cu maioneză și muștar. Condimentezi la final salata cu sare, după gust. 

Coroniță cu carne

Ingrediente pentru trei-patru porții 

Pentru aluat: 

500 g făină 

150 g unt 

50 ml ulei 

30 g iaurt 

2 ouă 

1 praf de sare 

1 ou, pentru uns 

Pentru umplutură: 

500 g cârnați afumați 

50 g cașcaval 

3-4 căței de usturoi 

1 morcov 

100 ml sos de roșii 

1 ceapă 

30 ml ulei 

2 ouă 

cimbru 

sare 

piper 

Vezi și: Budincă de dovlecei cu pui

Mod de preparare

Pentru aluat, cerni făina și o amesteci cu untul, ouăle, sarea, uleiul și iaurtul și amesteci până când obții un aluat care nu se mai ține de degete. Îl înfășori în folie de plastic și-l dai la rece. 

Pentru umplutură, dai cârnații prin mașina de tocat. Încingi uleiul în tigaie și călești ceapa tocată până devine sticloasă, apoi adaugi cârnații, cățeii de usturoi pisați, sosul de roșii și condimentezi cu cimbru, sare și piper, dacă mai este necesar. Ții pe foc cinci-șase minute, apoi dai deoparte și lași la răcorit. 

Amesteci umplutura cu ouăle. Întinzi o foaie rotundă din aluat și tai puțin din mijlocul ei. Pe o parte din margini pui umplutura de carne și din loc în loc cubulețe din cașcaval. Tragi marginile aluatului peste umplutură, astfel încât să fie bine unite și lipite bucățile. Ca să îți fie mai ușor, poți lucra direct în tava tapetată. 

Ungi coronița cu oul bătut și o dai la cuptorul încălzit la 180 °C, 30-35 de minute. 

Minitarte aperitiv

Ingrediente pentru şase porții 

12 coji de minitare 

1 conservă de ton, în suc propriu 

1 ardei 

50 g porumb din conservă 

1 fir ceapă verde 

2 albușuri fierte 

sare 

piper 

ulei de măsline 

Te-ar mai putea interesa: Tartă cu ouă și mazăre. Aperitiv de primăvară, perfect pentru masa de Paşti

Mod de preparare

Scurgi tonul și-l amesteci cu ardeiul, ceapa verde și albușul tocate, apoi adaugi porumbul scurs.

Condimentezi cu sare, piper și ulei de măsline, după gust. Așezi umplutura în cojile de minitarte și le decorezi după imaginație. 

FOTO: Shutterstock

Mai multe