Tarta cu struguri îţi îndulceşte începutul de toamnă

1 septembrie 2025   Rețete

Ai senzaţia că vara a trecut prea repede? Bucuria de a gusta din fructele de sezon, inclusiv sub forma unei tarte cu struguri negri, te va obişnui cu gândul că revine sezonul rece. Strugurii negri au o cantitate mai mare de antioxidanti care scad colesterolul rău, fluidizează sângele şi reduc riscul formării de cheaguri de sânge.

Ingredinte pentru opt porţii

180 g făină

50 g zahăr

¼ linguriţă sare

100 g unt

1 ou

1 linguriţă esenţă de vanilie

Pentru umplutură:

220 ml smântână

200 ml lapte

coajă de lămâie bio

8 gălbenușuri

65 g zahăr pudră

struguri negri, pentru decor

frunze de mentă, opţional

Vezi și: Cheesecake fără coacere cu jeleu de struguri albi

Mod de preparare

Combini făina cu zahărul și sare, adaugi untul rece, tăiat cubuleţe şi omogenizezi. Încorporezi oul și esenţa de vanilie. Înveleşti aluatul în folie alimentară şi-l laşi la frigider, o oră. La final, întinzi aluatul în foaie rotundă pe care îl întinzi într-o tavă termorezistentă.

Pentru umplutură, aşezi smântâna pe foc mic. Adaugi laptele şi coaja de lămâie. Amesteci şi laşi compoziţia până ajunge la punctul de fierbere. Separat, mixezi gălbenușurile cu zahărul pudră până când se albesc.

Te-ar mai putea interesa: Clafoutis cu struguri roze

Torni amestecul de smântână răcorit peste gălbenușuri, amestecând continuu. Strecori crema şi îndepărtezi spuma. Treci crema în tavă, peste aluat şi nivelezi.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit, 30-40 de minute. După răcire, ornezi cu struguri tăiaţi în jumătate şi cu mentă, dacă doreşti. Presari zahăr pudră.

FOTO: Shutterstock

Mai multe