Tartă de gutui. Nimeni nu va refuza o felie!
Gutuile sunt mai greu de consumat ca atare sau coapte, dar, când le introduci într-un desert, îi dau aromă şi un gust deosebit. Îţi propunem o tartă de gutui care te va surprinde prin gustul şi cremozitatea umpluturii.
Ingrediente pentru şase porţii
200 g făină
50 g zahăr
1 vârf cuțit sare
1 lingură apă rece
1 ou
100 g unt
Pentru umplutură:
3 gutui medii
zeama de la 1 lămâie
1 lingură apă
50 g zahăr
unt pentru uns forma
Te-ar mai putea interesa: Tartă răsturnată cu nuci şi gutui
Mod de preparare
Omogenizezi făina cu untul până capătă o consistență sfărâmicioasă. Adaugi pe rând, zahărul, sarea, oul și apa. Frămânți și dai aluatul la frigider două ore, învelit în folie alimentară. Păstrezi la rece o parte din aluat pentru a decora tarta.
Întinzi restul de aluat într-o foaie rotundă pe care o pui într-o formă de tartă unsă cu unt, având grijă să acoperi și marginile. Îl înțepi aluatul din loc în loc.
Vezi şi: Dulceaţă de gutui
Speli gutuile şi le feliezi. Le ţii pe foc într-un amestec de zahăr, apă şi zeamă de lămâie, circa cinci minute, după care le scoţi şi le pui la scurs. Le aşezi peste aluat.
Din aluatul păstrat, întinzi o foaie potrivită ca grosime pe care o tai fâşii. Aşezi fâşiile peste gutui. Introduci tava în cuptor până se rumenește. O porţionezi numai după ce se răceşte complet.
FOTO: Shutterstock