Tartă de gutui. Nimeni nu va refuza o felie!

10 octombrie 2025   Rețete

Gutuile sunt mai greu de consumat ca atare sau coapte, dar, când le introduci într-un desert, îi dau aromă şi un gust deosebit. Îţi propunem o tartă de gutui care te va surprinde prin gustul şi cremozitatea umpluturii.            

Ingrediente pentru şase porţii

200 g făină

50 g zahăr

1 vârf cuțit sare

1 lingură apă rece

1 ou

100 g unt

Pentru umplutură:

3 gutui medii

zeama de la 1 lămâie

1 lingură apă

50 g zahăr

unt pentru uns forma

Te-ar mai putea interesa: Tartă răsturnată cu nuci şi gutui

Mod de preparare

Omogenizezi făina cu untul până capătă o consistență sfărâmicioasă. Adaugi pe rând, zahărul, sarea, oul și apa. Frămânți și dai aluatul la frigider două ore, învelit în folie alimentară. Păstrezi la rece o parte din aluat pentru a decora tarta.

Întinzi restul de aluat într-o foaie rotundă pe care o pui într-o formă de tartă unsă cu unt, având grijă să acoperi și marginile. Îl înțepi aluatul din loc în loc.

Vezi şi: Dulceaţă de gutui

Speli gutuile şi le feliezi. Le ţii pe foc într-un amestec de zahăr, apă şi zeamă de lămâie, circa cinci minute, după care le scoţi şi le pui la scurs. Le aşezi peste aluat.

Din aluatul păstrat, întinzi o foaie potrivită ca grosime pe care o tai fâşii. Aşezi fâşiile peste gutui. Introduci tava în cuptor până se rumenește. O porţionezi numai după ce se răceşte complet.        

FOTO: Shutterstock

Mai multe