Cum să faci dulceaţă de gutui. Ai nevoie de numai 5 ingrediente

Dacă gutuile nu se numără printere fructele tale preferate, transformă-le în dulceaţă! Nu numai că le vei putea păstra toată iarna, dar pot fi umplutura perfectă pentru tarte, prăjituri, brioşe, rulade.

image

Cum au un conţinut bogat în fibre, gutuile pot fi bune în dieta de slăbit. Le poţi fierbe sau prepara la cuptor. Au şi proprietăţi antioxidante, ceea ce înseamnă că te protejează de efectele radicalilor liberi, prevenind cancerul. Având multă vitamina C, sunt ideale rase, în salate de fructi, pentru cei care doresc să-şi întărească sistemul imunitar. Sucul proaspăt de gutui reglează digestia şi are rol antiseptic. Sunt bune şi în cazul anemiilor, a bolilor cardiorespiratorii sau a celor gastrointestinale.

Dacă ai colesterolul mărit, o gutuie pe zi, timp de o lună, poate ajuta la reglarea valorilor acestei grăsimi din sânge. Totuşi, în cazul în care nu doreşti să mănânci gutui în stare proaspătă, dar nici fierte sau coapte, îţi propunem să le consume sub formă de dulceaţă. În cele de mai jos, îţi prezentăm reţeta!

Ingrediente pentru şase borcane

1 kg zahăr

600 g gutui feliate

500 ml apă

500 ml zeamă de lămâie

zahăr vanilat

Te-ar mai putea interesa: Gogoşele pufoase cu gutui, pentru cei mici şi cei mari

Mod de preparare

Amesteci zahărul cu apa şi zeama de lămâie şi le pui pe foc mediu până când zahărul se topeşte şi se leagă siropul.

Cureţi de coajă gutuile bine coapte şi le tai în felii sau le razi, după preferinţă, până la partea tare, cu sâmburi.

La final, cântăreşti gutuile pentru a avea 600 de grame şi le pui imediat în siropul fierbinte. Fierbi până la înmuierea gutuilor.

Vezi şi: Plăcintă de gutui, reţeta pas cu pas

Când gutuile plutesc şi capătă aspect lucios, dai deoparte dulceaţa, altfel se închide la culoare. Acoperi cu un prosop umed şi o treci în borcane, după răcire.

FOTO: Shutterstock