Gogoşele pufoase cu gutui, pentru cei mici şi cei mari

1 shutterstock 157844615 jpg jpeg

Cine nu iubeşte gogoşile? Sunt pufoase la interior, uşor crocante la exterior şi pot fi umplute cu fel şi fel de sosuri sau fructe.

De data aceasta, poţi adăuga în reţeta de gogoşele zemoasele gutui. Sunt savuroase, au o aromă puternică şi un gust dulce-acrişor, ceea ce le face perfecte pentru aluatul următor: 

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 60 ml lapte rece
  • 60 ml apă fierbinte
  • 60 g unt
  • 2 ouă
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 50 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • zahăr pudră, pentru decor
  • 2-3 gutui proaspete sau marmeladă din gutui

Mod de preparare 

Cerne jumătate din cantitatea de făină într-un bol. Dizolvă drojdia în laptele amestecat cu apă. Lasă 30 de minute la dospit. Între timp, amestecă gălbenuşurile, ouăle, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, sarea şi untul topit şi răcit. Încorporează-le apoi în aluatul cu drojdie şi frământă. Trebuie să obţii un aluat neted şi mătăsos. Pune-l într-un bol uns cu ulei şi lasă-l la dospit aproximativ 30 de minute.

După ce a crescut frumos, întinde aluatul pe blatul de lucru pudrat cu făină, într-o foaie de 1 cm grosime. Decupează gogoşile cu ajutorul unei forme de aproximativ 5 cm diametrul. Aşază-le pe un fund de lemn mare, pudrat cu făină şi lasă-le să dospească până când îşi dublează volumul, 1-2 ore.

Înainte de a le pune în ulei încins, aşază câte 1-2 cuburi de gutui în interior şi formează nişte coşuleţe, ca în imagine. Pentru umplutură, poţi folosi, după preferinţă, marmeladă. După ce gogoşile s-au rumenit frumos, scoate-le pe proasoape de hârtie. Când se mai răcesc, presară zahăr pudră.

FOTO Shutterstock.com