Dulceaţă de gutui. Reţetă tradiţională
Se strâng recoltele bogate şi este vremea să culegem şi gutuile parfumate. Aroma lor îmbietoare ne poate însoţi până la primăvară, dacă avem grijă să pregătim mai multe borcănele cu dulceaţă aurie şi gust de un dulce perfect, inconfundabil. Iată o reţetă tradiţională pe care o poţi încerca.
Ingrediente: dulceaţă de gutui
Pentru 3 borcane: 400 ml
1 kg gutui
1 kg zahăr
150 ml apă
1 lămâie
1 plic zahăr vanilat, opţional
Spală bine gutuile, apoi taie-le în patru şi scoate-le cotorul. Păstrează-le coaja, pentru ca dulceaţa să se lege mai bine. Pune-le în apă rece cu felii de lămâie, ca să nu se oxideze. Taie-le apoi în cuburi de 2 cm. Formează un sirop din apă şi zahăr şi lasă-l la fiert aproximativ 5 minute, până când se topeşte zahărul. Pune bucăţile de gutui şi mai lasă la fiert 5 minute, până dau în două clocote. Închide focul şi lasă dulceaţa la răcit. După câteva ore, pune din nou vasul la fiert şi calculează încă 5 minute din momentul când începe să fiarbă. Când gutuile devin roşietice, iar siropul are consistenţa mierii, e un semn că dulceaţa este gata. Aşteaptă să se ră-cească, apoi pune-o în borcane.
Sursă foto: Shutterstock