De mii de ani, vracii arabi, indieni şi asiatici au apreciat ghimbirul ca aliment picant şi medicament. Această plantă din aceeaşi familie botanică cu turmericul şi cardamomul, a fost utilizată în mod eficient pentru a stopa senzaţia de greaţă şi vărsăturile cauzate de diverse boli sau de răul de mişcare. Datorită comerţului cu condimente, ghimbirul a fost folosit şi în Europa. În secolul al XVI-lea, se ştia că este un leac bun pentru stomac, iar în anul 1814, un medic englez, pe nume Robert Thornton, recomanda ceaiul de ghimbir pentru a alunga tulburările digestive provocată de consumul de alcool. Cercetările moderne au confirmat că ghimbirul reduce greaţa şi vărsăturile cauzate de sarcină, tulburări postoperatorii, tratamente de chimioterapie şi răul de mişcare, fără efectele secundare ale medicamentelor

Alungă febra musculară

Ghimbirul conţine gingerol, substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante puternice. Pe lângă aceasta, oamenii de ştiinţă australieni au demonstrat că mai multe substanţe din ghimbir au acţiune antiinflamatoare, ceea ce-l face util în bolile inflamatoare, precum artrita. Uleiul esenţial s-a dovedit util în dureri musculare şi reumatice. Dacă ai făcut efort fizic intens şi nu poţi scăpa de febra musculară, atenuează disconfortul prin consumarea zilnică a ghimbirului proaspăt sau sub formă de pulbere. Specialiştii americani au observat că durerile musculare sunt calmate în cazul persoanelor care iau după programul de sport câte două grame de pulbedere de ghimbir.