Potrivit a1.ro, în această zi nu ai voie să speli haine, să faci curat în gospodărie sau să faci alte munci. Sâmbăta Morţilor este dedicată rugăciunii pentru sufletele celor adormiţi. Se spune că această zi trebuie începută din zori pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujbă ce are loc înaintea celei de pomenire a celor adormiţi.
 
De asemenea, moşii de toamnă sunt un prilej pentru pomenirea celor adormiţi şi pentru a oferi bucate celor nevoiaşi. Aşadar, dacă mergeţi la biserică în Sâmbăta Morţilor trebuie să aveţi un coş din care nu lipsesc o sticlă mică de vin, colivă, colac şi bucate abundente pe care să le oferiţi de pomană. Cantităţile trebuie să fie aibă dimensiuni rezonabile. Pe lână aceste lucruri obligatorii poţi adăuga fructe, bomboane, dulciuri, căni sau alte lucruri care pot fi folositoare celor nevoiaşi.
 
Coliva se face din grâu fiert, îndulcit şi ornată cu sfânta cruce şi bomboane colorate. De asemenea, potrivit sursei citate, colacul poate fi înlocuit cu prescuri pentru a avea o variantă mai practică.