Ingrediente pentru carne de vită şi sos de hrean

Pentru supă:

600 g carne de vita sau viţel
1 linguriţă ulei
2 cepe
2 morcovi
150 g rădăcină de ţelină
1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac
1 foaie de dafin
½ linguriţă boabe de piper negru
1 legătură de patrunjel

sare

piper

 

Pentru sos:

200 g smântână fermentată min. 20% grăsime

3 linguri hrean ras

1 lingură muştar de Dijon

1 linguriţă oţet

sare

piper

 

Pentru ceapă caramelizată:

2-3 cepe mari

1 praf de sare

3-4 linguri ulei

3-4 linguri apă

2 linguriţe zahăr brun

Spală carnea şi pune-o la fiert. Îndepărtează spuma formată, adaugă o linguriţă de sare şi lasă să fiarbă, la foc mic, sub capac, 50 de minute. Adaugă legumele tăiate în bucăţi potrivite, frunza de dafin, boabele de piper şi completează cu apă fiartă, astfel încât carnea şi legumele să fie sub apă. Potriveşte gustul de sare şi de piper, dacă este nevoie, şi continuă fierberea până când legumele şi carnea sunt bine pătrunse.

Pentru sos, amestecă într-un blender smântâna, hreanul, muştarul şi oţetul. Adaugă sare şi piper, după gust. Acoperă vasul şi ţine-l la frigider cel puţin  patru ore sau peste noapte, pentru ca aromele să se combine.

Taie cepele în jumătăţi, iar apoi taie-le felii subţiri. Pune ceapa la călit în ulei, la foc mic, şi amestecă bine. Presară deasupra praful de sare şi căleşte 3-4 minute, amestecând continuu. Adaugă apa şi mai las-o la înăbuşit 4-5 minute, la foc mic. Apoi adaugă zahărul şi amestecă încă un minut.

Serveşte carnea de vită cu sos de hrean, pătrunjel proaspăt tocat deasupra şi cu ceapă caramelizată. Completează cu garnitură de cartofi piure sau cu alte legume.