Dragostea este unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le putem trăi în decursul unei vieţi, însă tot ea poate fi cea care ne provoacă cele mai mari suferinţe.

Durerea cauzată de despărţirea de persoana iubită nu este una închipuită, ci are explicaţii ştiinţifice.

"Atunci când survine o despărţire, tot bagajul emoţional înmagazinat este foarte greu de dislocat, iar suferinţa resimţită va veni pe plan fiziologic. Persoana în cauză îşi va reaminti, prin acele conexiuni neuronale, de ceea ce făcea împreună cu persoana iubită, iar în acel moment va resimţi frustrarea şi dorul puternic”, crede psihologul Alexandru Pleşea.

Suferinţa în dragoste nu se simte doar la nivel emoţional, ci şi fizic. Corpul nostru secretă hormoni, creierul nostru trimite corpului “electricitate”, în urma căreia se produc reacţii chimice la unele şocuri mai puternice. Acele mici impulsuri ale creierului sunt reacţii ale amintirilor înmagazinate în memoria noastră fiziologică.

Se întâmpla ca, dintr-o suferinţă prea mare, să ne autodistrugem şi să privim dragostea că pe un lucru rău, un lucru nedemn de încredere. De multe ori, lucrurile sunt mai simple, iar o astfel de suferinţă de poate ajuta să ne descoperim pe noi înşine şi să ştim ce vrem de la următoarea relaţie.

Ce să faci când eşti trist din dragoste

Când eşti într-o relaţie

Există momente când eşti trist din dragoste chiar dacă acea persoană este lângă tine. Bineînţeles, fiecare relaţie este diferită, aşadar nu există o reţetă sigură a succesului. În funcţie de probleme, vin şi soluţiile. Iată câteva sfaturi care s-ar putea să te ajute dacă te regăseşti în această situaţie: 

Sfătuieşte-te cu prietenii

Prietenii apropiaţi, cei în care chiar poţi avea încredere, care ţi-ar sări în ajutor la orice ora din zi şi din noapte, sunt cei la care poţi apela pentru un sfat în dragoste. Părerea lor despre partenerul tău este importantă, iar dacă vrei să previi suferinţă, poţi discuta cu ei despre problemele care te macină.

Fii realistă

Trebuie să fii realistă şi să-ţi dai seama că este foarte posibil că iubitul tău să greşească în faţă ta. Nu transformă un eveniment neînsemnat într-o tragedie şi nu-ţi amplifică sentimentele, pentru că vei ajunge să suferi din dragoste deşi poate nu este cazul.

Plângi!

Potrivit unor studii de specialitate, femeile dispun de abilitatea înnăscută de a utiliza lacrimile mult mai bine decât bărbaţii. Cu ajutorul lacrimilor, femeia reuşeşte să treacă peste obstacolele vieţii şi să-şi adune puterile pentru a o lua de la capăt. Pare greu de crezut, dar există şi terapia prin plâns. Citeşte mai mult AICI despre cum te ajută plânsul.

Cunoaşte-l pe cel de lângă tine

Dacă vrei să nu suferi din dragoste, este foarte important să îl cunoşţi pe cel de lângă ţine, să îl descoperi în ipostaze cât mai diverse. În acest fel, vei şti dacă îţi merită iubirea sau este doar un alt tip dintr-o mulţime, care te face să-ti pierzi timpul cu el.

Gândeşte-te bine!

Înainte de a pune suflet într-o relaţie, trebuie să te gândeşti dacă chiar merită să faci acest lucru, dacă persoană pe care ai întâlnit-o este ceea ce cauţi, dacă îţi oferă sprijinul moral de care ai nevoie şi te completează.

Ce să faci când suferi din dragoste

Să fim motivaţi în fiecare zi este dificil, mai ales că viaţa nu este numai bună sau numai rea. Negativitatea este peste tot, dar depinde de noi cum o privim. Gândurile negative ne fac să ne punem întrebări despre stilul de viaţă pe care-l avem şi deciziile pe care le luăm. Ne distrug speranţa şi visul, făcându-ne să ne simţim rău. Dar, atâta timp cât respirăm şi suntem în viaţă, există speranţă.

Nu te critica

Indiferent de greşelile pe care le-ai făcut, nu trebuie să fii prea aspră cu tine! În orice caz, singurul lucru pe care îl avem de făcut în această situaţie este să lăsăm ca totul să-şi urmeze cursul normal. Auto-torturarea cu întrebări fără răspuns, cu posibile scenarii de tipul „dacă aş fi făcut altfel poate că acum eram încă împreună” şi găselniţe similare sunt inutile.

Iartă-te

Iartă-te pentru toate lucrurile pe care crezi că nu le-ai făcut bine şi mergi mai departe. Uită de regrete şi lasă criticile deoparte, în special dacă nu sunt constructive.

Gândeşte pozitiv

Este dificil să fim mereu pozitivi şi optimişti dacă oamenii din jurul nostru sunt negativi. Inevitabil, indispoziţia şi pesimismul lor ne influenţează şi pe noi. Recomandat este să ne distanţăm de acele persoane şi să petrecem mai mult timp cu cei care gândesc pozitiv. Ajutându-ne pe noi îi ajutăm pe cei din jur. În plus, trebuie să începem să avem mai multă încredere în noi şi în ceea ce facem. Nu trebuie să uităm că totul depinde de noi. Noi ne putem face viaţa mai frumoasă şi plină de bucurii, chiar dacă persoana de care te-ai îndrăgostit nu mai este lângă tine.

E momentul plăcerilor nevinovate

Ce să faci când eşţi trist? Mănâncă un deşert, uită-te la filmul preferat, cumpără-ţi un lucru pe care ti-l doreşti de mult, fă orice te face fericită.

Fă ceva nou

Implică-te într-o activitate sau fă un sport pe care ţi-l doreşti de mult. . Nu numai că te vor ajută să te relaxezi pe moment, dar vor avea rezultate bune şi pe termen lung. Spre exemplu, îţi va fi mult mai uşor să te detaşezi de toate lucrurile care te întristează şi să gândeşti pozitiv.

Mergi la psiholog

Mergi la psiholog, măcar câteva şedinţe. Vei vedea că lucrurile se pot îmbunăţi. Pentru că vei învăţa metode de a schimba lucrurile într-un mod care să nu presupună un efort deosebit, repede şi de durată.

 

 

Sfaturi de la specialişti

Psihologul Alexandru Pleşea ne oferă câteva sfaturi care ne-ar putea ajuta să luptăm cu suferinţa din dragoste

  • nu fugi de suferinţă, aşa te cunoşti;
  •  nu pune condiţii, nici în timp, nici după relaţie, pentru că te vei îndepărta de tine;
  • caută să fii suficient(ă) şi mulţumit(ă) cu ceea ce există;
  •  nu face din suferinţa ta un mod de primire a atenţiei de la alţii;
  •  opreşte instinctul de a exprima emoţii sau stări negative în relaţia ta;

 

 

Surse: csid.ro, ele.ro