Ingrediente

2 kg ardei capia roşii

2 kg ceapă

1 kg gogoşari

1,5 kg roşii

400 ml ulei 

sare, după gust

Mod de preparare

Coace ardeii capia, pune-i într-un vas, presară puţină sare grunjoasă, acoperă-i cu un capac şi dă-i deoparte 10 minute. Curăţă-i de coajă, de cotoare şi de seminţe şi rupe-i în fâşii.

Curăţă ceapa şi gogoşarii, ceapa o tai julien, iar gogoşarii bucăţi, apoi pune-i în blender şi pasează-i bine. Curăţă roşiile de cotoare şi pasează-le şi pe ele în blender.

Într-un tuci sau o oală de fontă, pune uleiul la încălzit, adaugă ceapa şi căleşte-o la foc mediu 20-25 de minute. Adaugă gogoşarii şi mai fierbe 20 de minute. Pune ardeii capia şi roşiile pasate, condimentează cu sare, după gust, şi continuă să fierbi, amestecând constant. Zacusca este gata când a scăzut şi s-a îngroşat.

Transfer-o în borcane sterlizate şi fierbe-le pe baie de aburi 20-30 de minute.

Din numai patru tipuri de legume, ulei şi sare îţi faci o zacuscă foarte bună, pentru care te vei felicita în sezonul rece care se apropie.

FOTO: Shutterstock