În lume există zeci de specii de ardei, cu diferite grade de iuţime. Fiecare specie are un anumit grad, conform clasificării pe scara Scoville. Aceasta măsoară gradul de iuţime al ardeilor în unităţi de capsaicină (substanţa care dă gustul iute – n.r.). Astfel, la bază este ardeiul gras (cu 0 unităţi capsaicină), iar la polul opus este soiul Carolina Reaper, cu 1,5 milioane unităţi de capsaicină. În lume există soiuri chiar mai iuţi, însă ele nu au fost testate oficial de Cartea Recordurilor. Alte soiuri foarte iuţi sunt Moruga Scorpion, Death Spiral, White Ghost,  Bird's eye chili. Unii sunt atât de iuţi, încât nu pot fi culeşi decât cu mănuşi.

Însă, la un moment dat, un anumit grad de iuţime poate deveni chiar mortal. De fapt, există un ardei atât de iute, încât nici măcar cel care l-a cultivat nu a avut curaj să-l încerce. Este vorba despre Dragon's Breath (Respiraţia Dragonului - n.r.) care are 2,48 milioane de unităţi pe scara Scoville.

Folosit în medicină