Franţa, Italia, Austri şi Elveţia sunt sursa celor mai bune staţiuni. Pentru iarna 2019-2020, Planet Ware a alcătuit un top al celor mai bune staţiuni. Au fost luate în considerare nu doar calitatea pârtiilor pentru schiori, ci şi activităţile, serviciile, peisajul şi facilităţile oferite schiorilor, fie ei avansaţi sau începători.

Courchevel, Franţa

Citeşte şi: Destinaţii exotice ieftine iarna

Courchevel este cea mai mare şi cea mai faimoasă din lanţul staţiunilor ce formează aşa-zisa Cele Trei Văi din Franţa. Zona este cunoscută ca cel mai mare teren schiabil din Europa, având 600 km de pârtii de schi şi patru glaciare. Doar în Courchevel există 60 de teleferice care oferă acces la nu mai puţin de 150 km de pârtii alpine. Fiecare din cele cinci sate ale localităţii Courchevel are piste pentru schiori începătări şi intermediari.

Zermatt, Elveţia

La 3.900 de metri altitudine, Zermatt, Elveţia, este staţiunea de iarnă aflată la cea mai mare înălţime din Alpi. Avân în fundal faimosul vârf Matterhorn, peisajul staţiunii este definiţia pitorescului. În plus, are cele mai spectaculoase pârtii cu picaje verticale, unele terminându-se chiar în centrul staţiunii, poate chiar la intrarea în hotelul tău. Pentru sezonul acesta de iarnă, Zermatt a inaugurat un teleferic ce poate transporta până la 2.000 de turişti pe oră la Glaciarul Matterhorn, aflat la 3.883 metri. Cum faţa sudică a Metterhornului se află pe teritoriul Italiei, schiorii experimentaţi pot schia în două ţări în aceiaşi zi. Începătorii se pot bucura de pârtii muilt mai blânde în Parcul Wolli, la care se ajunge cu funicularul.

Val Gardena, Italia

Citeşte şi: Cele mai frumoase pârtii de schi din România

Cu pârtii de schi la fel de bune ca celebra sa vecină, Cortina D'Ampezzo, dar la preţuri mult mai accesibile, staţiunea Val Gardena din Italia este ideală pentru cei ce preferă mai puţin „bling“. Telefericele din Val Gardena fac legătura între cei 160 km de „cărări“ de zăpadă ale sale cu cele câteva văi adiacente dintre vârfurile muntelui Gruppo del Sella. Astfel, se formează 400 km de trasee neîntrerupte de schi, care includ spectaculosul glaciar Marmolada. Două treimi din terenul de schi din Val Gardena este pentru schiori avansaţi. Chiar şi aşa, începătorii şi intermediarii au la dispoziţie pârtii ce se întind pe 130 km. Staţiunea este una liniştită, ideală pentru familii. Turiştii dornici de viaţă de noapte o pot găsi în Cortina D'Ampezzo.

Kitzbühel, Austria

În Alpii de sud, nu departe de Innsbruck şi Salzburg, Kitzbühel este considerată una dintre cele mai frumoase şi mai romantice staţiuni de schi. Cu aspect mai degrabă de cetate, înconjurată de un zid de piatră, cu hoteluri şi magazine în clădiri pictate, Kitzbühel este staţiunea ideală şi pentru celebrităţile de la Hollywood, dar şi pentru turiştii cu bugete restrânse. Iubitorii de sporturi de iarnă se pot bucura aici de 170 km de pârtii de schi, dar şi de SkiWelt cu cei peste 280 km schiabili ai săi. De altfel, în Kitzbühel are loc, anual, notoriul concurs de schi Hahnenkamm pe un teren care ajunge, pe alocuri, la înclinaţii de 85%.