„Blue Flag“  sau „Steagul albastru“ este o certificare acordată, în fiecare an, de către Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu (FEE) plajelor şi porturilor de agrement care îndeplinesc anumite standarde privind calitatea apei, siguranţa publică, accesul şi curăţenia pe plaje, precum şi chestiunile care privesc managementul mediului.

Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a selectat nouă dintre cele mai îngrijite plaje aflate pe ţărmul Mării Negre. În acest an, litoralul românesc are doar trei plaje certificate „Blue Flag“, Bulgaria are 13 plaje, iar Turcia 459 de plaje, dintre care doar 23 se află pe ţărmul Mării Negre. Acestea le oferă turiştilor mai mult confort şi îndeplinesc criteriile de curăţenie, siguranţă şi de calitate.  

În România: Vega Vintage, Phoenicia şi Marina Regia

România are trei plaje certificate „Blue Flag“– una se află în Mamaia şi celelalte două în Năvodari, toate în dreptul unor hoteluri de lux. Vega Vintage din Mamaia este prima plajă de pe litoralul românesc certificată „Blue Flag“ , în anul 2007. Iar plaja Phoenicia, considerată un paradis la malul Mării Negre, a intrat în programul pilot „Blue Flag“ în anul 2016. Şi plaja Marina Regia a primit distincţia internaţională, fiind o destinaţie atractivă de vacanţă pentru familişti.

Plajele dispun de căi de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi de locuri amenajate pentru sporturi de plajă sau de apă şi interzic accesul autoturismelor. Iar între orele 07:00 şi 20:00, acestea sunt supravegheate de salvamari echipaţi corespunzător, pentru a evita accidentele.

Preţ/hotel de trei-patru stele:

Mamaia – 139,92 EUR

Năvodari – 122,32 EUR

În Bulgaria: White Lagoon – Albena, Sunny Day – Varna, Venid – Saint Vlas

Situată între Balchik şi Kavarna, la doar 15 km distanţă de parcul natural şi arheologic Kaliakra, plaja White Lagoon este o destinaţie de vacanţă în care ai vrea să revii. Plaja Sunny Day a fost acreditată prima dată în 1996 şi este situată lângă o pădure micuţă, care oferă o privelişte superbă înotătorilor. Iar plaja Venid se află la punctul de întâlnire al Munţilor Balcani cu Marea Neagră, ceea ce oferă privelişti superbe şi temperaturi ideale.

Toate aceste trei plaje sunt supravegheate de salvamari în fiecare zi între 09:00 şi 17:00 şi îndeplinesc condiţiile de curăţenie, accesibilitate şi management sustenabil.

Preţ/hotel de trei-patru stele:

Varna – 78,32 EUR

Albena – 106,48 EUR

Sveti Vlas – 52,8 EUR

În Turcia: Bağırganlı Public, Fener Public, Miliç Çevre Eğitim Plajı

Chiar dacă distanţa parcursă este considerabil mai lungă în comparaţie cu excursiile către plajele din România sau din Bulgaria, mulţi români sunt atraşi de bucătăria turcească, dar şi de preţurile mici. Bağırganlı Plajı se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos faţă de orăşelul cu acelaşi nume şi are o lăţime de aproximativ 100 m. Micul golf în care este situată face ca temperatura apei să fie potrivită pentru înot şi în afara vacanţei de vară.

Plaja Publică Fener se află chiar lângă hotelul Sheraton din Samsun şi oferă facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi supravegherea unor salvamari în sezonul estival.

În districtul Terme a zonei Samsun se află cei 40 de km de plajă cu nisip de la malul mării Negre, printre care şi Miliç Çevre Eğitim Plajı, certificată „Blue Flag“ începând cu 2017.

Preţ/hotel de trei-patru stele:

Samsun – 49,28 EUR.

Sursă imagine:adevarul.ro